Actualitate

Valul 4 a venit! Prima comună din Buzău în care sunt anunțate restricții din cauza creșterii incidenței cazurilor de COVID

Măsuri luate la Bălăceanu, județul Buzău, în condițiile în care cazurile noi de coronavirus se înmulțesc de la o zi la alta. Comuna a ajuns la o rată de incidență de 2,59, cu 4 cazuri confirmate în ultimele 2 săptămâni. În aceste condiții, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit, vineri, și a stabilit o serie de măsuri ce vor fi în vigoare la Bălăceanu în următoarele 14 zile.

În următoarele 2 săptămâni, activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă în intervalul orar 5,00 – 2,00 fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS- CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Aceleași reguli se aplică și în cazul sălilor de jocuri de noroc. Competițiile sportive în spațiile închise sau deschise sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane. Pot participa doar persoanele care sunt vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Spectacolele în aer liber sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție. La evenimente private (nunți, botezuri, mese festive ) este permisă prezența unui număr maxim de 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecție sanitară. Dacă toate persoanele sunt vaccinate sau prezintă teste negative, la aceste evenimente pot participa cel mult 300 de persoane în interior cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.

Situația de la Bălăceanu va fi analizată peste două săptămâni iar dacă atunci incidența cumulată va depăși 3 cazuri la mia de locuitori, se vor stabili măsuri suplimentare.

Bălăceanu este prima comună din județul Buzău pentru care sunt dispuse măsuri odată cu valul 4 al pandemiei.