Actualitate

Nicio zi fără ruperi de nori, aducătoare de prăpăd. Imagini mai mult decât grăitoare după potopul de la Valea Salciei și Racovițeni

Nu a fost zi în ultima vreme fără ca cel puțin o comună din județul Buzău să nu fie lovită de furia naturii.

Luni după amiază, potopul s-a abătut asupra mai multor localități, cele mai afectate fiind Racovițeni și Valea Salciei. La Racovițeni, a plouat cu găleata, apa a intrat în gospodării și a avariat mai multe drumuri în comună.

“A plouat abundent. S-a acumulat apă în mai multe gospodării. Mai multe case au fost invadate de apă, dar una a fost grav afectată. Au venit în ajutor mai multe echipe de la ISU cu nişte pompe mari şi au stat câteva ore ca să scoată toată apa. S-au stricat şi drumurile. Oamenii se pot deplasa, dar în condiţii mai grele.  De mâine vom începe să reabilităm drumurile şi să refacem şanţurile”, a declarat Luis Manu , primarul comunei Racoviţeni.

Și la Valea Salciei a fost o rupere de nori care a adus în jumătate de ori circa 50 de litri pe metro pătrat. Apele Câlnăului s-au umflat, s-au revărsat peste podețe si au inundat drumurile.

“A fost o rupere de nori care a durat o jumătate de oră. Apele râului Câlnău au crescut foarte mult. Au trecut peste podeţe, a inundat drumuri. La prima evaluare, la clădiri nu avem probleme. Cele mai afectate sunt drumurile de pământ, câteva podeţe şi drumurile pietruite, mai sunt câteva şi asfaltate şi s-au umflat. Bănuiesc că în această jumătate de oră cât a plouat au fost în jur de 50 de litri pe metru pătrat”, a declarat Mihai Muşat, primarul comunei Valea Salciei.

Între timp, apele au început să se retragă, iar marți dimineață se ajunge peste tot în comună. Problema este că drumurile s-au surpat, iar Primăria nu are în buget bani pentru reparații.

” Nu avem niciun ban. Probabil voi face un pas către Comisia Judeţeană pentru Situaţii de Urgenţă şi vom vedea dacă Prefectura va lua vreo măsură,”a mai spus Mușat.

Marţi, 29 iunie, meteorologii nu anunță ploi. Va fi caniculă inclusiv miercuri, însă de joi, vineri reîncep ploile, anunță specialiștii de la ANM.