Actualitate

NOAPTE ALBĂ LA BEJ! Mai sunt zeci de secții de centralizat. Când se va termina preluarea buletinelor de vot

Este activitate continuă la Biroul Electoral Județean. După zece ore de la prima secție de vot care s-a prezentat la Sala Sporturilor pentru a preda materialele folosite în timpul votului încă se centralizează date. Zeci de președinți și locțiitorilor din secțiile de vot așteaptă să predea sacii cu buletinele de vot, iar întreaga procedură ar putea să se încheie abia în jurul prânzului.

Deși activitatea de primire a materialelor electorale a început destul de rapid după închiderea urnelor, mai exact în jurul orei 10.30 ajungea la Biroul Electoral Județean prima echipă dintr-o secție din Tisău, activitatea de centralizare a datelor scrutinului din 6 decembrie încă nu s-a încheiat. Până în jurul orei 9.00, adică după aproape zece ore de muncă, au fost centralizate voturile din 367 de secții.

” Încă se lucrează. Se centralizează și se primesc materiale în continuare. La Biroul Electoral Județean au ajuns toate secțiile. Au fost centralizate un număr de 367 de secții de votare. Se desfășoară în continuare activitatea de centralizare și la fel și activitatea de predare a materialelor folosite în procesul de votare.Sperăm ca în aproximativ două-trei ore să terminăm această primă etapă”, a spus Marian Oprea, purtătorul de cuvânt BEJ Buzău.

Procesul este unul de lungă durată tocmai pentru că trebuie verificat fiecare document în parte, fiecare listă pe care s-a votat și fiecare cerere de urnă mobilă.

”Procesarea durează foarte mult pentru că trebuie verificate concordanțele dintre procesele verbale de pe tabletele operatorilor de calculator și procesele verbale cu care s-au prezentat președinții secțiilor de votare. Neconcordanțe depistate au fost soluționate prin decizii ale Biroului Electoral Județean. Nu vorbim de neconcordanțe care să afecteze voturile valabil exprimate”, a explicat pentru șansanews.ro Marian Oprea.

Pentru reprezentanții Biroului Electoral Județean deja s-au adunat aproape 28 de ore de muncă, iar oboseala își spune cuvântul. Cu toate acestea, schimbarea făcută privind locul de centralizare al datelor scrutinului a fost una de bun augur mai ales că vremea nu ar fi permis ca oamenii veniți din secțiile de vot să poată aștepta afară. Acum toți președinții și locțiitorii care au ajuns la Sala sporturilor cu materialele electorale au fost lăsați să intre în incinta clădirii și au așteptat în tribune, în locurile special amenajate, în același timp putând fi respectate toate regulile impuse de pandemia de coronavirus.

”Oboseala este firească. După aproape 28 de ore de activitate. Aici au fost condiții decente de a rămâne în sală, fiind feriți de frig, de ploaie sau ninsoare și organizare a încercat să ofere fluiditatea acestui proces”, a precizat Marian Oprea.