Actualitate

NOAPTE DE COȘMAR, LA BISOCA! Flăcări uriașe au mistuit o gospodărie. 10 ore a durat intervenția pompierilor

A fost o noapte albă pentru pompierii din Buzău. 10 ore s-au luptat să stingă un incendiu care a izbucnit la o casă din Bisoca. Flăcări uriașe s-au extins și la clădirile din jur, amenințând și gospodăria vecină.  Pe un drum greu accesibil, pe care autospecialele ISU nu au putut nicicum înainta, salvatorii au întins furtunele cu apă pe sute de metri pentru a putea ajunge la casa care ardea ca o torță. În ciuda eforturilor, locuința a fost făcută scrum. Casa, dar și toate bunurile proprietarilor, au fost făcute una cu pământul.

Incendiul a izbucnit duminică seară, în jurul orei 21:30. Echipaje ISU din municipiul Buzău și din Beceni au fost direcționate către o gospodărie cuprinsă de foc, în care se aflau o femeie de 63 de ani și cei doi nepoți, de care avea grijă.  Când au ajuns la Bisoca, pompierii au găsit un peisaj greu de descris în cuvinte. Casa, grajdul dar și anexele dintr-o gospodărie ardeau generalizat. De asemenea, flăcările se extinseseră și la gospodăria învecinată. Proprietara și cei doi copii reușiseră să se salveze din calea flăcărilor, însă, în fața acestui coșmar, femeia de 63 de ani, era în stare de șoc. Paramedicii SMURD i-au acordat primul ajutor prorpietarei, care suferise un atac de panică în momentul în care și-a văzut toată agoniseala de o viață mistuită de foc.

În paralel, pompierii s-au mobilizat să stingă cât mai repede flăcările. Nu au putut însă ajunge cu autospecialele în apropiere, din cauza drumului greu accesibil. Așa că au fost nevoiți să întindă furtunul pe circa 300 m. În ciuda tuturor eforturilor, având în vedere suprafața mare curpinsă de foc dar și volumul mare de materiale ce ardeau mocnit, intervenția pompierilor s-a desfășurat pe parcursul a 10 ore. Abia în aceatsă dimineață echipajele s-au întors la bază.

“Era o casă în care locuia o persoană, alături de cei doi nepoți de care avea grijă: unul clasa a V-a și unul a VII-a. Nu se știe ce s-a întâmplat, de la ce a luat foc. S-a aprins grajdul, apoi casa din apropiere. Proprietarii au apucat să se salveze. Noroc că a sărit foarte multă lume pentru că aveau vecinii în apropiere și nu s-a extins și la casele vecinilor, doar puțin la un adăpost de animale.  Nu a rămas absolut nimic. A ars și grajdul cu două vaci, și casa. Vă dați seama, munca omului de-o viață, tot ce a avut.”, a declarat pentru șansanews.ro primarul comunei Bisoca, Florin Stemate.

  La finalul intervenției, specialiștii ISU Buzău au stabilit că întreg coșmarul a fost declanșat de jarul sau scânteile provenite de la o sobă.