Actualitate SĂNĂTATE

NUMĂRUL DONATORILOR DE SÂNGE A SCĂZUT DRAMATIC DIN CAUZA FRICII DE CORONAVIRUS. Apelul medicilor

De  teamă să nu se infecteze cu coronavirus, tot mai puțini buzoieni trec pragul Centrului de Transfuzii pentru a dona sânge. Numărul donatorilor a scăzut dramatic odată cu cel de-al treilea  val al pandemiei. Pentru că cererea spitalelor e constantă și chiar are tendință de creștere, conducerea Centrului de Transfuzii face apel la buzoieni să vină să doneze sânge fără teamă.  Unitatea respectă toate normele sanitare și nu sunt riscuri ca donatorii să se infecteze aici.

Numărul zilnic al donatorilor a scăzut în această perioadă la 20-30.  În condițiile în care cererea de sânge e foarte mare și vine atât din partea spitalelor din Buzău cât și a celor din București, rezerva de care dispune Centrul de Transfuzii este foarte mică. În aceste condiții, conducerea unității face apel la buzoieni să vină fără teamă să doneze sânge. Aici sunt respectate toate măsurile de igienă și nu sunt riscuri ca donatorii să se infecteze cu SARS-Cov-2, aceasta fiind, în fapt, cea mai mare temere a celor care obișnuiau să vină să doneze sânge iar acum au renunțat la acest gest, spune directorul Centrul de Transfuzii Buzău, dr. Adriana Crăciun:

Și numărul donatorilor de plasmă convalescentă a scăzut, de la începutul anului, însă centrul  are încă rezerve pentru a onora cererile spitalelor unde sunt internații bolnavi COVID in stare gravă:

Ministerul Sănătății precizează că  pot dona sânge, trombocite sau plasmă folosită la diverse afecțiuni și cei care s-au vaccinat anti COVID Pentru cei care au primit serul de la Moderna sau Pfizer trebuie să treacă 7 zile de la vaccin sau de la momentul la care au dezvoltat simptome. In cazul celor care au fost vaccinați cu Astrazeneca trebuie să treacă 4 săptămâni de la vaccin după care pot dona si ei.

” Pot dona plasmă după ce m-am vaccinat împotriva COVID-19?Da, persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate și folosite în România pot dona plasmă. De asemenea, acestea pot dona și sânge sau trombocite după vaccinarea anti COVID-19.Persoanele vaccinate nu au o contraindicație referitoare la donarea de plasmă sau sânge, cât timp întrunesc criteriile de eligibilitate pentru donare. O persoană vaccinată poate dona dacă nu suferă de boli acute sau cronice care o pot exclude de la donare, temporar sau permanent. Pentru vaccinurile anti COVID-19 aprobate în România nu există nicio contraindicație în ceea ce privește donarea de plasmă sau sânge, pentru că nu conțin virus viu atenuat.

Astfel, o persoană vaccinată poate dona plasmă, sânge sau trombocite după vaccinarea cu vaccinul produs de Pfizer & BioNTech sau Moderna, dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze și nu au prezentat simptome SAU au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom. În cazul vaccinării cu vaccinul AstraZeneca, se poate dona plasmă, sânge sau trombocite după 4 săptămâni de la administrarea unei doze SAU de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare.

În ceea ce privește donarea de plasmă convalescentă (plasmă bogată în anticorpi), ce poate fi folosită pentru tratamentul persoanelor care suferă de COVID-19, Comisia Europeană recomandă respectarea următoarelor criterii:

• Aceasta să fie recoltată de la persoanele care au trecut prin boală (au cel puțin un test PCR pozitiv);

• Nu au trecut mai mult de 6 luni de la infecția cu SARS-CoV-2 ;

• Au trecut cel puțin 14 zile de la dispariția simptomelor sau (în cazul formelor asimptomatice) au trecut cel puțin 14 zile de la momentul la care au avut un test negativ.

• În cazul în care persoanele s-au și vaccinat, se vor aplica criteriile suplimentare menționate anterior.

Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a fi donatori. Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau în la unele centre de transfuzie prin intermediul unor aplicații mobile, precum Donorium”, se arată într-o informare a Ministerului Sănătății.