Actualitate

Noaptea e aproape iarnă, ziua e ca vara. Ce se poate întâmpla din cauza diferențelor mari de temperatură

A fost o toamnă frumoasă, cu temperaturi mari, iar prima zi de noiembrie a venit cu soare și multe grade. Ziua e ca vara, dar noaptea  se simte că ne apropiem cu pași repezi de iarnă.

Totuși, temperaturile crescute de ziua și mai ales diferențele mari de la zi la noapte îi îngrijorează pe medici, care se așteaptă la un val de îmbolnăviri în perioada următoare.

”Temperatura asta e mai mult decât înșelătoare și diferențele mari de temperatură între zi și noapte, căldura asta nefirească pentru această perioadă se poate să dea o rezistență scăzută a tuturor, putem să facem mai multe viroze respiratorii, nu neapărat gripă, dar infecții respiratorii ușoare. S-ar putea să înregistrăm săptămâna următoare o creștere a numărului de cazuri”, a declarat, pentru Șansa News, medicul epidemiolog Carmen Scântei de la DSP Buzău.

Nu este însă singurul motiv pentru care medicii se așteaptă la o creștere a cazurilor de infecții respiratorii. O altă cauză poate fi aceea că elevii au revenit în bănci, după vacanța de săptămâna trecută. De altfel, vacanța după primul modul de învățare din acest an școlar a adus mai puține viroze și pneumonii, la Buzău. În ultima săptămână, medicii au înregistrat o scădere semnificativă a numărului pacienților diagnosticați cu afecțiuni specifice sezonului rece. De pildă, dacă în aceeași perioadă a anului trecut aproape 1300 de persoane fuseseră diagnosticate cu viroze, anul acesta numărul a fost mult sub 1000.

”Am avut săptămâna asta 899 de infecții respiratorii acute, adică mai puțin decât în aceeași săptămână a sezonului precedent, când au fost 1248, am avut mai puține și cazuri de persoane internate, 27 față de 40. La pneumonii avem 171 față de 445 în sezonul precedent și 39 internați de pneumonii față de 66 sezonul trecut. Nu avem gripă săptămâna aceasta, deci am rămas la cinci gripe, din care doar una confirmată cu test rapid. Putem să ne gândim că această scădere a venit și pentru că oamenii nu au mai mers la medic pentru orice problemă și au preferat să-și petreacă un concediu scurt fără griji”, a mai spus medicul Carmen Scântei.