Actualitate

Noi avertizări emise de meteorologi. Va fi arșiță urmată de ploi și vijelii

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis noi avertizări de vreme capricioasă. Pe de o parte, a fost prelungit codul portocaliu de caniculă, pe de altă parte au emis o avertizare cod galben de ploi torențiale și vijelii.

Astfel, conform unei prime avertizări, până mâine dimineață la ora 10:00, întreg județul se află sub cod galben de caniculă.

“În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Banatului și pe litoral se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa între 30 și 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Totodată, pe alocuri nopțile vor fi tropicale, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade.”

În paralel, până astăzi la ora 23:00, este în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică. Ploi torențiale și vijelii sunt așteptate în special după amiază.

“În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h), vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Notă: Astfel de fenomene vor fi spre seară și în prima parte a nopții, local, în sudul Olteniei, în sudul și estul Munteniei, precum și în sudul Moldovei.”

Iar de mâine, de la ora 10:00, până miercuri, la aceeași oră, în județul Buzău va persista căldura sufocantă. Temperaturile vor urca până la 37 de grade Celsius la umbră, dar cele resimțite vor fi mult mai ridicate.

“În cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei și în sudul Moldovei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.”

În acest interval, cald va fi și la munte, această zonă fiind sub incidența unui cod galben de arșiță.