Actualitate SĂNĂTATE

NOI CAZURI ÎN FOCARUL DE LA BERCA! Aproape jumătate dintre bătrânii din căminul ”Filantropica”, pozitivi COVID-19

Focarul de la Căminul de bătrâni ”Filantropica” se extinde. Testele au arătat că, deși sunt asimptomatici, aproape jumătate dintre bătrâni sunt infectați cu SARS-CoV-2. Printre confirmările venite în cursul zilei de ieri se numără și mai mulți angajați, fapt care ridică mici probleme în desfășurarea activității căminului, mai ales că Direcția de Sănătate Publică a decis ca toți asistații confirmați să fie tratați acolo pentru că locurile din spitale sunt extrem de puține.

”Aseară au mai venit încă 26 de rezultate pozitive, astfel că avem acum 54 de persoane confirmate la Căminul de bătrâni de la Berca. Toate persoanele vor fi tratate acolo, așa cum persoanele asimptomatice și cele cu simptome ușoare sunt tratate în domiciliu. Am făcut circuite, iar bătrânii confirmați vor sta într-un singur pavilion”, a declarat pentru șansanews.ro Carmen Scântei, medic epidemiolog șef în cadrul DSP.

Dintre cele 54 de persoane confirmate 7 sunt angajați și chiar dacă acolo unitatea dispune de un număr total de aproape 40 de salariați, lipsa celor confirmați ridică mici probleme în buna desfășurare a activității căminului. Totuși, coordonatul căminului, părintele Daniel Necula, a explicat pentru sansanews.ro că se vor face ture mai lungi astfel ca toți bătrânii să fie tratați corespunzător.

”Cu excepția organizării turelor, activitatea decurge aproape normal. Singura problemă pentru noi este să asigurăm permanența turelor de lucrători. Monitorizăm bătrâni, le asigurăm tratamentul necesar. Astăzi vor fi consultați și de doi infecționiști care vor fi aduși de DSP”, a spus Daniel Necula.Vestea bună este că, deocamdată, toți cei confirmați au o stare de sănătate bună, fără modificări față de zilele trecute sau simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus.

”Toți sunt bine,  fără alte simptome specifice COVID. Bătrânii au problemele lor de sănătate dat fiind faptul că avem persoane de 95, 97 de ani. Testele au fost făcute la cererea noastră după ce am avut trei angajați confirmați la testele rapide”, a spus pentru sansanews.ro părintele Daniel Necula.

Cât despre sursa îmbolnăvirii, părintele Necula este de părere că acolo virusul a fost adus tot de un angajat care, fiind asimptomatic, a transmis boala fără să știe că, la rândul său, este infectat cu SARS-CoV-2.

”Noi ne-am protejat tot timpul și am avut aici echipamentele necesare. Cel mai probabil virusul a fost adus în interior tot de un angajat”, a spus părintele Necula.

În căminul de la Berca sunt în total 118 asistați dintre care 47 sunt deja infectați cu SARS-CoV-2 , în timp ce pentru alți bătrâni încă se așteaptă rezultatul probelor luate zilele trecute.