Actualitate Agricultura acum

PRIME PENTRU PRODUCĂTORI! De anul viitor, agricultorii vor beneficia de prime pentru produsele pe care le duc la piață

Agricultorii români vor fi stimulate să producă și să aducă pe piață produse autohtone, sănătoase și gustoase. În acest sens, vor putea beneficia, chiar de anul viitor, de prime pentru produsele agricole pe care le obțin și le comercializează. Sunt prevederile unui proiect inițiat de deputatul PNL de Vrancea, Ion Ștefan, și care a devenit lege.

Proiectul inițiat de parlamentarul PNL a trecut de Parlament iar joi, 5 noiembrie, a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2021, legea va începe să își producă efectele. Legea prevede acordarea unei prime la comercializarea produselor agricole primare de 100 sau de 200 de euro/tonă, pentru produsele aduse pe piață sau spre procesare: legume, fructe, struguri, cereale, animale vii, păsări, lapte, ouă, miere de albine, ciuperci de cultură și hamei, dar și pentru produsele pescărești și de acvacultură.  Același beneficiar nu poate primi într-un an mai mult de 20.000 de euro dacă vinde la procesator sau 10.000 de euro dacă vinde la piață, direct pentru consum.

“Această lege este benefică deopotrivă pentru producători, dar şi pentru cumpărătorii în căutare de produse sănătoase, autohtone, româneşti. Proiectul de lege poate ajuta, de altfel, și la salvarea soiurilor românești, cele pe care le căutăm cu toții la tarabe.”, arată inițiatorul legii, deputatul PNL Ion Ștefan.

Pentru a beneficia de prima de comercializare, agricultorii trebuie să dețină, printre altele, atestat de producător.

“Beneficiază de cei 200 de euro respectiv 100 de euro persoanele fizice și juridice, persoanele fizice autorizate/întreprinderile familiale/întreprinderile individuale din România, care îndeplinesc cumulative următoarele condiții:

– dețin în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agricole pe teritoriul României;

– posedă atestat de producător, sau documente de înregistrare, sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz, emise de autoritățile române;

– comercializează pe piață produsele agricole primare, produsele pescărești și de acvacultură, din producția proprie;

– fac dovada comercializării produselor agricole primare pentru care posedă atestat de producător sau licență de acvacultură, sau licență de pescuit comercial, după caz.”