Actualitate

Noi proteste la Buzău. Sindicaliștii din învățământ pichetează sediul Prefecturii. Ce nemulțumiri au

FOTO ARHIVA

Pe final de an, angajații din învățământul buzoian reiau seria protestelor. Este vorba despre acțiunile demarate de Sindicatul Învățământului Preuniversitar Buzău încă din primăvara acestui an cu privire la nemulțumirile personalului nedidactic. Astfel, săptămâna aceasta, miercuri, începând cu orele 13.30, sindicaliștii vor picheta sediul Prefecturii Buzău. La protest sunt așteptați aproximativ 300 de membri de sindicat.

“Sindicatul Învățământului Preuniversitar ”Prof. I. Neacșu” Buzău, organizație reprezentativă a salariaților din învățământul buzoian, reia protestele începute în primăvara acestui an cu privire la rezolvarea revendicărilor membrilor noștri de sindicat – personal nedidactic. Miercuri, 07.12.2022, începând cu orele 13.30 va avea loc pichetarea Prefecturii Județului Buzău, la care vor participa aproximativ 300 de membri de sindicat”, anunță reprezentanții SÎP Buzău.

Principala revendicare a sindicaliștilor din învățământ este legată de acordarea sporului pentru condiții de muncă, de care beneficiază salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare, dar nu și personalul nedidactic din școli și grădinițe. Este vorba despre un spor cuprins între 5 și 15% la salariul de bază.

“În marea lor majoritate (peste 90%), sunt nevoiți să se încadreze cu cheltuielile lunare într-un venit net lunar cuprins între 1700 și 2200 lei. Creșterile de prețuri la utilități, scumpirile galopante exagerate la alimente, precum și a bunurilor de larg consum au sărăcit și mai mult această categorie socială de salariați, fără de care învățământul nu poate funcționa. În memoriul din primăvară vă informam că, dacă în alte sectoare din domeniul bugetar salariații cu funcții similare beneficiază de stimulente în bani sau în natură și, aproape fără excepție, le sunt recunoscute condițiile de muncă pentru care primesc un spor cuprins între 5 – 15% la salariul de bază, pentru personalul nedidactic din învățământ nu se acordă acest spor. Prin urmare, revenim cu solicitarea de a se acorda, în regim de urgență, sporul pentru condiții de muncă de care beneficiază, așa cum aminteam, salariații cu funcții similare din alte sectoare”, se arată într-un memoriu transmis de SÎP Buzău Comisiei de Dialog Social.

O altă revendicare se referă la decontarea navetei pentru personalul nedidactic.

“Decontarea cheltuielilor cu naveta pentru personalul nedidactic este o prevedere cuprinsă de mulți ani în contractele colective de muncă încheiate atât la nivel local cât și la nivel de sector activitate învățământ preuniversitar. Nici această prevedere nu este respectată și aplicată.(…) Contrar dispozițiilor legale amintite, demersurile întreprinse de noi în vederea decontării cheltuielilor cu naveta nu au avut succes decât parțial, de aceea considerăm necesar să se intervină și să se adopte un cadru legal explicit și imperativ care să nu mai permită interpretări din partea decidenților.”

Dacă formele de protest anunțate nu vor da rezultate, nu este exclus să se ajungă la întreruperea activității în grădinițe și școli, anunță sindicaliștii.