POLITICĂ Social

Noii șefi de la Casa Albă spun că vor colabora instituțional

Sprijiniți de partide care în județ nu se înțeleg, prefectul și subprefectul de Buzău, cel din urmă învestit astăzi, promit că vor colabora instituțional, indiferent de  neînțelegerile dintre liderii formațiunilor care i-au susținut pentru a ajunge în aceste funcții.
Recent, fruntașii ALDE Buzău i-au criticat public pe cei de la PNL pentru faptul că nu au fost de acord să formeze o dreaptă comună în acest județ. Având în vedere conflictul public, vineri, la învestirea subprefectului Alecu Vasile, noii șefi de la Prefectură și-au dat mâna și au promis că vor colabora instituțional, indiferent de politica pe care o fac liderii partidelor care i-au sprijinit să ajungă în aceste funcții. ” Ne-am propus, cu domnul prefect, să îmbunătățim cât se poate de mult relaționarea cu cetățenii județului și creșterea calității serviciilor deconcentrate. Sunt înalt functionar de carieră nu se pune problema să interpretăm politic sau în vreun fel. Nu vor fi probleme de nici un fel legate de relaționare” , a declarat Alecu Vasile, subprefect de Buzău.
De asemenea, prefectul de Buzău, Leonard Dimian, învestit în funcție  la începutul săptămânii, a dat asigurări că va avea o bună colaborare cu subprefectul Alecu Vasile, propus pe acest post de PNL: ” Colaborarea nu poate să fie decât foarte bună. Instituțional  nu avem de ce sa avem altfel de colaborare, ne obligă cadrul legal în care ne desfășurăm activitatea”, a spus la rându-i prefectul Leonard Dimian.
Alecu Vasile vine pentru a treia oară la Prefectură. El a mai fost în trecut subprefect astfel că nu este străin de ce înseamnă activitatea în Instituția Prefectului.
Înainte de a fi numit subprefect, Alecu Vasile a fost inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Timp de trei ani a fost împuternicit să efectueze controale la investițiile derulate prin programul național de dezvoltare locală. Recent, corpul de control al  ministrului Dezvoltării a fost trimis să verifice dacă lucrările derulate în baza acestui program sunt conforme cu banii solicitați, iar la Buzău probleme au fost constatate la Cernăteșți.
Noul subprefect a explicat vineri la învestire că el personal nu a fost în control în localitatea identificată cu probleme de echipa ministerială

” Printr-o decizie dată de  primul ministru de atunci am fost împuternicit să fac verificări la investițiile derulate prin PNDL la nivelul județului Buzău. Ce probleme am găsit le-am trimis mai departe la Ministerul Dezvoltării și acel raport ajungea și la Guvernul României. Echipa trimisă acum de Ministerul Dezvoltării am  întâlnit-o în teritoriu, eram în verificări la o primărie. Am discutat cu ei. Dânșii au verificat doar partea de sume solicitate spre decontare de către autoritățile publice locale, dacă lucrările s-au făcut în conformitate cu ce e trecut în facturi. La Cernătești unde dumnealor au găsit nereguli, eu nu fusesem înainte, să verific”, a mai spus Alecu Vasile.
Săptămâna trecută, ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan a anunțat că în urma controalelor efectuate în toată țara, s*-au descoperit nereguli mari la investițiile derulate prin PNDL. Lucrări neefectuate dar trecute în documente pentru decontare sau lucrări de o calitate îndoielnică. Ca urmare, ministerul lucrărilor publice a anunțat că oprește plăţi de circa 150 de milioane lei pentru aproape 200 de solicitări . Deficiente au fost descoperite și în Regiune, astfel că plăți au fost sistate temporar în judeţele Brăila, Buzău, Ialomiţa, Vrancea dar și în Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Neamţ, Teleorman, Tulcea.