Actualitate

Noile reguli de etichetare, popularizate printre piețari. Ce spun comisarii de la Protecția Consumatorilor

Discuții purtate, în această perioadă, de către comisarii de la Protecția Consumatorilor și reprezentanții piețelor din municipiul Buzău. Cele două părți analizează și pun la punct ultimele detalii  referitoare la noile reguli de etichetare a produselor ce sunt vândute la tarabă.

Discuțiile au loc în contextul în care un proiect propus de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor prevede, printre altele, ca etichetele ce însoțesc legumele și fructele din piețe să conțină informații exacte despre produs, calitate, țara de unde provine, producător, ambalator sau expeditor, dar și dacă produsul conține alergeni. Adică, informații pe care, în prezent, buzoienii care merg în piețe nu le găsesc pe etichete.

“Am avut o întrevedere cu doamna director al SC Piețe, Târguri și Oboare. Ne-am punctat cu privire la noul cadru legislative care se discută a intra în vigoare și cu privire la modalitatea de alcătuire a etichetelor care trebuie să ajungă la comercianții care își vând produsele la tarabele din piețe. În momentul în care va intra în vigoare acest ordin, ne vom revedea și vom analiza etichetele dacă sunt corespunzătoare, acestea urmând să fie distribuite către toți comercianții”, a declarat, la Focus Tv, comisarul șef al OPC Buzău, Romică Gavrilă.

De exemplu, prin intermediul etichetelor ce însoțesc legumele și fructele de pe tarabe, buzoienii ar trebui să fie atenționați cu privire la substanțele cu care au fost tratate citricele, acolo unde este cazul, dar și că nu trebuie să consume coaja acestora.

“Întotdeauna, în timpul controalelor pe care le facem în piețe, constatăm o problemă foarte mare, aceea de informare a consumatorilor cu privire la produsele de pe tarabe și, în special, cu privire la anumite avertismente ce privesc existanța unor substanțe care sunt utilizate la tratarea legumelor sau fructelor, inclusive fungicide. Avem substanțe periculoase cu care poate fi tratată coaja citricelor. În acest context, producătorul, comerciantul din piață este obligat să informeze în scris despre faptul că aceste produse au fost tratate cu aceste substanțe, coaja nu este destinată consumului, iar după manipularea acestor fructe, mâinile trebuie spălate. Din păcate, în piețele din Buzău nu am constatat această informare. Doar în lanțurile de mari magazine sunt informați clienții cu privire la acest aspect.”

Detalii despre proiectul ANPC, AICI.