Actualitate

Noul an universitar stă să înceapă. Cum vor fi organizate cursurile după un an de activități online

După elevii din învățământul preuniversitar, și studenții se pregătesc să reia cursurile. La 1 octombrie ar trebui să înceapă noul an universitar, al doilea în pandemie, însă, în continuare sunt multe neclarități. Deocamdată nu toți studenții știu clar cum vor participa la cursuri, cu prezență fizică sau online. Cum valul 4 al pandemiei aduce zilnic mii de noi confirmări, fiecare instituție de învățământ superior urmează să stabilească modul de funcționare în următorul an.

Prezent în platoul Focus Tv, renumitul profesor buzoian Ștefan Constantin Petriceanu, de la Universitatea Politehnică București, a vorbit despre debutul noului an universitar și provocările din această perioadă, în contextul pandemiei. La Politehnică, anul acesta, activitățile se vor organiza, cel mai probabil, în sistem mixt.

“Anul universitar va începe, cel mai probabil, în regim mixt. Se are în vedere ca până la finele lunii septembrie să se ia o decizie, evident după ce vom urmări și evoluția pandemiei, cum să se desfășoare efectiv orele. La master va fi online, clar. Cel mai probabil, sistemul hibrid pentru studiile de licență, și sistem online pentru studiile de master.”

Pandemia își va pune amprenta asupra modului de desfășurare a cursurilor iar profesorii universitari, la fel ca cei din învățământul gimnazial și liceal, vor fi nevoiți să facă față unor situații cu care nu s-au mai întâlnit până acum, anul trecut majoritatea studenților participând la cursuri din fața calculatorului.

“Vor fi cursurile făcute online și laboratoarele organizate pe serii, pe grupe, pe zile, în care se desfășoară doar activități față în față, bineînțeles cu aerisire, dezinfectare, interval mai mare între cele două grupe care intră în sală. Dar, apar dificultăți: de exemplu, modul în care vei face trierea. Pe de altă parte, studenții depistați pozitivi vor sta acasă și vor participa la toate activitățile online. Iar în momentul în care cadrul didactic este în laborator, expune pentru studenții de acolo, deja acesta este un regim care nu a mai fost experimentat, anul trecut am avut toți studenții acasă. Chiar dacă am fost în laborator, explicam pentru toți studenții. Acum, când vom fi în sală, ne vom deplasa, nu vom fi aproape de microfon pentru a auzi cei din online, iată, o mică problemă nouă  de care ne vom lovi.”

Profesorul universitar Ștefan Constantin Petriceanu s-a referit, la Focus Tv, și la un scenariu despre care se vorbește intens în aceste zile, și anume testarea periodică a angajaților din învățământ, pe banii lor.

“Există o problemă legată de faptul că s-a pus problema ca toate cadrele didactice să fie vaccinate obligatoriu. Am văzut argumentele unor juriști dar și pe cele ale federațiilor sindicale care au spus că nu se poate trece în sarcina cadrelor didactice această testare, ca testarea să fie făcută pe banii lor. Una dintre prevederile Codului Muncii spune că tot ceea ce ține de sănătate și norme  de sănătate, echipamente de protecție, orice e necesar pentru desfășurarea activității, nu pot fi pe cheltuiala salariatului. Oricum, ne apropiem de 70% personal din învățământul superior vaccinat. Noi am înțeles că este necesar să facem acest demers, nu s-a reușit în schimb în rândul populației generale. Deci, mai degrabă un pericol există din partea elevilor, al aparținătorilor și a celor care vin în contact cu noi, cadrele didactice, decât invers”,  a subliniat la Focus Tv, profesorul universitar Ștefan Constantin Petriceanu.