Actualitate

Noul coronavirus se extinde din nou! Zeci de localități din județul Buzău au deja cel puțin un localnic bolnav de COVID-19

Valul patru cuprinde tot mai multe localități din Buzău. Este transmitere comunitară, iar asta o arată situația prezentată de Direcția de Sănătate Publică potrivit căreia, în prezent, zeci de comune dar și cele două municipii precum și un oraș din județul nostru se confruntă deja cu cazuri noi de înfecție cu SARS-CoV-2. În plus, sunt localități cu un număr atât de mare de persoane bolnave încât, în câteva zile, autoritățile ar putea impune acolo noi restricții.

Nu mai există zi fără confirmări Covid-19, iar creșterea cazurilor se poate observa, în primul rând în viteza cu care se ocupă paturile destinate pacienților infectațăi cu SARS-CoV-2 din unitățile medicale. De exemplu, astăzi, la Spitalul Județean sunt internate 40 de persoane. Secția de Terapie Intensivă este plină, toate cele 8 paturi fiind ocupate. 22 de bolnavi sunt internați la Boli Infecțioase , iar 10 la Pneumologie. 

”Dintre toți cei 40 de pacienți, 27 s-au internat de la 1 septembrie”, a spus pentru sansanews.ro Adriana Bunilă, purtător de cuvânt Spitalul Județean Buzău.

Și secțiile din Spitalul Municipal Râmnicu Sărat se aglomerează. Astăzi, sunt internați 19 pacienți, dintre care 2 au nevoie de Terapie Intensivă, iar 5 sunt copii.

”Dintre pacienții COVID-19 pe care îi avem internați , 7 sunt cu forme ușoare, 9 cu forme medii de boală, un bolnav este în stare severă iar doi sunt la ATI. Am avut însă și mai mulți pacienți internați. 21 au fost zilele trecute, dar cei mai tineri s-au externat. Rămân la noi tot bolnavii mai în vârstă, de peste 60-70 de ani, cu diabet, obezitate, și insuficiență cardiacă”, a spus Felicia Vasile, directorul medical.

Creșterea numărului de îmbolnăviri se vede și în viteza cu care s-a extins în județul nostru. Acum sunt 33 de localități care au cel puțin un caz COVID-19.

Cele mai multe cazuri sunt în municipiul Buzău, respectiv 69. 16 bolavi sunt și în Râmnicu Sărat, iar 3 din orașul Pogoanele. Cât privește situația pe comune, cele mai multe cazuri sunt în Țintești, respectiv 9 îmbolnăviri COVID-19, iar rata de incidență a ajuns la 2 cazuri la mia de locuitori. Cu alte cuvinte, la următoarea confirmare acolo ar trebui stabilite restricții pentru scenariul galben. 

Și la Bălăceanu mai este puțin până când se va depăși pragul de 2 cazuri la mia de locuitori, momentan în localitate este înregistrată rata der 1,95 cazuri la mia de locuitori, cu trei îmbolnăviri.

Carmen Scântei, medicul epidemiolog șef din cadrul DSP Buzău a explicat pentru șansanews.ro că răpândirea viruslui în tot mai multe localtăți arată că ”lumea ciruculă, se face permanent o deplasare a populației dintr-o zonă în alta și că nu sunt respectate, în majoritatea situațiilor, normele de igienă la care tot se face apel” încă de la debutul pandemiei.

Carmen Scântei, medic epidemilog șef DSP

De la începutul lunii august și până în prezent, în Buzău au fost înregistrate 203 cazuri COVID-19.