Actualitate

Noul regulament al CLM Buzău, respectat doar pe alocuri. Prima ședință cu presa pe hol

Regulamentul privind funcționarea Consiliului Local Municipal Buzău, cel prin care majoritatea PSD din miniparlamentul local a impus interzicerea accesului presei în sala de ședințe, a fost încălcat chiar de la prima întrunire.

Regulamentul prevede, printre altele, ca aleșii locali să nu mai vină în timpul ședinței cu amendamente la proiectele supuse dezbaterii și votului, ci acestea să fie propuse și analizate doar în comisiile de specialitate. La ședința de astăzi, însă, tocmai această prevedere a fost încălcată. În momentul în care s-a ajuns la proiectul de hotărâre ce prevedea darea în administrare a unei părți din clădirea situată în parcul Iazul Morilor către Centrul Cultural Alexandru Marghiloman, aleșii au decis adăugarea în proiect a unui nou articol.

Situația va fi analizată, a spus, în direct, la Focus Tv, primarul Constantin Toma.

“Nu sunt consilier local si nu pot să-mi exprim prin vot vreo decizie. Se va analiza situația de astăzi, nu știu, nu sunt jurist. Dar pot să spun că secretarul general al Primăriei Buzău este foarte pregătit, mult mai pregătit decât mă așteptam.”

Pe de altă parte, la ședința de astăzi alte reguli incluse în regulamentul de funcționare a CLM au fost respectate. Cum ar fi cea prin care accesul presei în sala de ședințe este interzis. A fost, însă, prima ședință în care a fost amenajat un loc special pentru jurnaliști. Pe hol au fost amplasate scaune în fața unui ecran pe care jurnaliștii să urmărească dezbaterile și votul. Doar 2 reprezentanți ai presei din Buzău au fost prezenți.

Jurnaliștii șansanews.ro nu au răspuns invitației primăriei de a urmări ședința de pe holul instituției, la fel au procedat, de altfel, cei mai mulți reprezentanți ai instituțiilor de presă din Buzău, neacceptând soluția de compromis identificată de autoritățile locale. Absența masivă a fost un semnal clar că soluția nu este nici pe departe cea mai potrivită și că în realitate locul jurnaliștilor este în sala de ședințe.

Primarul Constantin Toma își menține însă poziția și spune că nu va renunța la ideea de a nu permite accesul presei în sală, mai ales în această perioadă în care valul 6 al pandemiei de coronavirus bate la ușă.

“Astăzi au fost 10 000 de cazuri COVID în țară, ieri 12 000. În afară de consilierii locali, am mai avut 12 invitați șefi de servicii din primărie și alții. Practic, în această sală foarte mică nu mai ai unde să primești oameni. Am răspuns mereu doleanțelor presei, nu cred că este o problemă de transparență. Ședințele sunt transmise în direct, dacă se dorește interacțiunea cu aleșii am amenajat acel spațiu generos și dacă e nevoie de întrebări, se pot adresa când se încheie ședința.”