Actualitate

Nu reciclezi, plătești! Ce riscă buzoienii care nu vor depozita selectiv deșeurile, după 1 ianuarie

Nu depozitezi selectiv gunoiul, plătești taxe suplimentare. Este ceea ce se va întâmpla în municipiul Buzău chiar de luna viitoare. Va fi instituită o taxă de penalizare a buzoienilor de la case sau a asociațiilor de proprietari, în cazul în care aceștia nu separă deșeurilor din gospodărie pentru a putea fi reciclate corespunzător. Pe scurt, buzoienii care vor amesteca gunoaiele pe care le aruncă la platformele de lângă bloc sau în recipientul de la poartă vor plăti un tarif mult mai mare față de cel normal.

Un proiect de hotărâre care prevede instituirea tarifului special pentru depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor a fost lansat în dezbatere publică. Proiectul prevede instituirea, de la 1 ianuarie, a unui nou tarif aplicat în cazul depozitării incorecte a deșeurilor.

Este o măsură prin care autoritățile locale și operatorul de salubrizare încearcă să îi determine pe buzoieni să colecteze separat gunoiul, pentru a crește gradul de reciclare a deșeurilor, spune directorul RER SUD SA, Liviu Mocanu.

“Conform noii legislații, s-a introdus un tarif suplimentar care se va aplica pentru persoanele sau asociațiile care nu vor colecta separat corespunzător. Acest tarif suplimentar va fi dublul tarifului în vigoare. Noi o să mergem împreună cu polițiștii locali și reprezentanții Primăriei Buzău la platforme, la case, o să facem fotografii la pubele, și acolo unde considerăm că nu sunt depozitate corespunzător vom pune o etichetă, un autocolant “Conținut necorespunzător” și se va factura dublul tarifului în vigoare.

Directorul societății de salubrizare spune că cele mai mari probleme din punctul de vedere al colectării separate sunt la blocuri. Tocmai de aceea este în lucru și un proiect prin care fiecare persoană să poată plăti în funcție de cantitatea de gunoi aruncată.

“La case deșeurile reciclabile colectate separat sunt mult mai curate, puse corespunzător, și atunci gradul de valorificare este mult mai bun, undeva la 72%, iar la blocuri undeva la 35%, din păcate. Și, în plus, cantitățile cele mai mari sunt la blocuri. Asta, deși, noi și Primăria Buzău am cam pus la dispoziția buzoienilor infrastructura necesară. În plus, primăria are un proiect prin care o să achiziționeze în jur de 110 insule ecologice digitalizate , fiecare cetățean va depune acolo deșeurile cu cartelă, și la fiecare se va înregistra acea depunere astfel încât fiecare va plăti în funcție de cât aruncă. De la jumătatea anului viitor, și la case vom introduce un sistem de colectare bazat pe sistemul “plătește pentru cât arunci”, adică la volum și frecvență și fiecare va plăti în funcție de cât produce. Va avea un recipient destinat cantității pe care s-a angajat s-o producă.”

Este nevoie ca fiecare buzoian să înțeleagă faptul că din cauza depozitării necorespunzătoare a deșeurilor pierdem, cu toții, enorm, a declarat, la Focus Tv, primarul Constantin Toma.

“Pierdem aproape 1 milion de euro pe an pentru că nu se colectează selectiv. Noi am creat și infrastructura necesară astfel încât oamenii să aibă acces la tot ce e necesar pentru colectare selectivă. Vor fi camere de supraveghere, vom supraveghea inclusiv cu Poliția Locală astfel încât și cu vorba bună, și cu forța, să ajungem unde trebuie. Plătim cu toții enorm pentru că se aruncă la întâmplare, toate amestecate. Vom urmări să plătească fiecare pentru ce aruncă”.

Cert este că, pe lângă tariful penalizator pentru amestecarea gunoaielor, de la 1 ianuarie toți buzoienii vor plăti mai mult pentru gunoi. Tarifele vor crește, la solicitarea operatorului de salubrizare, cerere motivată prin creșterea prețului carburanților, majorarea salariilor și alte costuri.

“E o propunere de actualizare a tarifelor de la 1 ianuarie. Creșterea este în jur de 3 lei de persoană, dar vom aplica o reducere lunară, conform noului format de tarifare, astfel încât din creșterea de 3 lei, în realitate fiecare persoană va suporta în jur de 63 de bani”, a mai punctat directorul RER SUD SA Buzău Liviu Mocanu.