Social

O educatoare angajată la Protecția Copilului, condamnată, continuă să lucreze cu asistații

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Condamnată după ce s-a răzbunat pe o cunoștință care  a depus o mărturie ce nu i-a fost pe plac, o femeie plătită de stat pentru a-i educa pe copiii din centrele de plasament continuă să lucreze direct cu beneficiarii sistemului de protecție socială. Este vorba despre o educatoare, angajată a DGASPC Buzău,  care anul trecut a plătit doi tineri pentru a-l bate pe un al treilea, din răzbunare. Femeia, care era plătită de stat pentru a educa adolescenții din centre, a fost condamnată la nouă luni de închisoare cu suspendare. După condamnare, DGASPC a dispus ca femeia să fie mutată pe un alt post, dar și aici intră în contact direct cu beneficiarii.

Răzbunarea a avut loc anul trecut când educatoarea ce avea în grijă tinerii instituționalizați în modulele de tip familial a pus la cale un plan diabolic. Totul a pornit  după ce, în urma procesului de divorț,  a pierdut custodia temporară a fiului ei în favoarea soțului, care a fost sprijinit de mărturia unei vecine. Din dorința de a se răzbuna pe vecina care a fost martor la procesul de divort, educatoarea a gândit să-i facă rău copilului acesteia. Femeia a plătit doi tineri pentru a-l agresa pe fiul vecinei, plătindu-i cu 300 de lei. Într-o dimineață, adolescentul a fost atacat pe o stradă de doi tineri care i-au pulverizat spray iritant în față. Băiatul agresat și-a continuat drumul și când s-a întâlnit cu un coleg a povestit ce i s-a întâmplat, ulterior depunând o plângere și la Poliție, prin care  a solicitat identificarea celor doi agresori. Ei au fost prinși destul de repede, mai ales că incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă. În scurt timp, fapta femeii plătită de stat să educe copii a ieșit la iveală, moment în care conducerea Direcției pentru Protecția Copilului a dispus măsuri urgente.
”Instituția a dispus o verificare cu privire la informațiile primite iar angajata a fost mutată din structura respectivă pentru a nu afecta activitatea si beneficiarii. În urma anchetei si a probelor rezultate, angajata a fost sancționată cu maximul posibil prevăzut de legislație. Angajata a adus la cunoștința conducerii sentința penală iar în prezent are atribuții de îngrijitor în cadrul altei structuri care nu oferă servicii sociale pentru copii”, a declarat Lenuța Rotaru.
Procesul în care a fost judecată s-a încheiat în iulie 2019 , iar educatoarea a primit o pedeapsă 9 luni de închisoare cu suspendare. Totodată, fosta educatoare a fost obligată prin decizia instanței să anunțe schimbarea domiciliului sau orice deplasare care depășește cinci zile, dar și să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate.
În baza art 274 Cod Penal , condamnă inculpata  Leș Lavinia la pedeapsa de 9 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de răzbunare pentru ajutorul dat justiției.  În baza art 91 Cod Penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 3 ani , conform dispozițiilor art. 92. Cod penal .”, se arată în decizia Judecătoriei Buzău.

Deși condamnată, educatoarea continuă să lucreze și acum cu beneficiarii sistemului de ocrotire socială.  Femeia a fost trecută pe un alt post decât cel în care se afla atunci când a comis fărădelegile, însă lucrează tot într un centrul al DGASPC Buzău.  Nu mai are în grijă copii, însă tot vine zilnic în contact cu beneficiari ai sistemului de protecție socială, respectiv cu adulți cu handicap sever.