Actualitate

O MÂNĂ ÎNTINSĂ PENTRU ADULȚII CU DIZABILITĂȚI! Centru de zi și locuință de tip protejat, construite la Stâlpu

Lovit de soartă și nedorit de familie. Este povestea de viață a lui Vlăduț, un băiețel născut cu probleme grave de sănătate pe care familia l-a abandonat într-un cămin.

”Acum 25 de ani, în leagănul de copii am descoperit un băiețel născut cu  hidrocefalie și alte afecțiuni pe care familia l-a părăsit. Ulterior el a rămas în sistemul nostru. S-a spus că nu mai are șansă de supraviețuire. Am avut o surpriză, acum cățiva ani, să aflu că Vlăduț trăiește. L-am văzut pe Vlădut. Nu aude, nu vede dar atunci când îl mângâi, Vlăduț zâmbește. Ca Vlăduț sunt alți tineri pe care îi avem în centrul de la Stâlpu, cu multiple afecțiuni. Numai pasiunea și implicare celor ce îi îngrijesc au contrbuit ca acești tineri să aibă o viață, așa cum o percep ei, fericită ”, a povestit Mirela Oprea, director Direcției Juridice din cadrul Consiliului Județean.

Din păcate, acesta este doar un exemplu, însă astfel de povești de viață sunt destul de des întâlnite. Pentru a veni în ajutorul adulților cu dizabilități, pe de o parte cei aflați în sistemul de protecție socială, iar pe de altă parte pentru cei aflați în familii, reprezentanții Direcției Generale de Protecție Socială și pentru Protecția Copilului Buzău a lansat miercuri, în parteneriat cu Crucea Alb-Galbenă, proiectul „ÎMPREUNĂ – suport comunitar pentru persoanele adulte cu dizabilități”.  Este de fapt ajutorul de care au nevoie sute de persoane cu dizabilități și familiile acestora au nevoie mai ales că serviciile medicale pentru această categorie este aproape inexistentă.

”Acest proiect reprezintă foarte mult pentru acești tineri din centrul de la Stâlpu. Ei au nevoie să intre în contact și cu tineri cu dizabilități care vin din familii, să cunoască și alte metode de recreere”, a  apreciat Mirela Oprea.

Proiectul este unul măreț și are ca obiectiv amenajarea unei locuințe de tip protejat și a unui centru de zi.

”Ne dorim să construim la Stâlpu, pentru beneficiarii noștri, o locuință de tip protejat care să respecte toate normele și standardele care ni se impun nouă, serviciilor sociale . De asemenea, în parteneriat cu Crucea Alb Galbenă vrem să înființăm, tot la Stâlpu, un centru de zi . Este vorba despre un centru  de terapie recuperatorie din toate domeniile, începând de la kinetoterapie, psihologică, socială”, a precizat Loredana Dorobanțu, directorul DGASPC Buzău.

În total, este vorba despre un grup țintă format din 105 persoane adulte cu dizabilități care au domiciliul în Stâlpu, Merei, Pietroasele și Ulmeni, adică o zonă unde astfel de servicii sunt inexistente, în schimb numărul potențialilor beneficiari este foarte mare, respectiv 675 persoane cu dizabilități.

”Ne-am propus să furnizăm  servicii suport pentru familiile acestor beneficiari  ale căror nevoi le cunoaștem.și care considerăm că au nevoie de sprijin. În același timp, prin acest proiect ne dorim să creștem  nivelul profesional al serviciilor sociale pe care aceste UAT-uri le administrează. Astfel de servicii sunt necesare pentru că numărul persoanelor încadrate în grad de handicap este foarte mare și există, în același timp, o insuficiență a serviciilor sociale pe care ne dorim să o reducem”, a punctat Loredana Dorobanțu.

Partener în proiectul derulat de DGASPC este Crucea Alb Galbenă , fundație care de 18 ani desfășoară servicii de îngrijire la domiciliu pentru sute de beneficiari tot județul.

”Din totalul beneficiarilor pe care Crucea Alb Galbenă îi are în evidență, circa 30 % sunt persoane cu dizabilități. Ne simțim onorați că am fost selectați ca parteneri în acest proiect. Noi vom instrui personalul de specialitate și familiile personelor cu dizabilități cu privire la îngrjirea acestora din urmă. De asemenea, vom oferi consiliere medical și vom participa la evaluarea nevoilor grupului țintă precum  și la elaborarea unui ghid de bune practici care va cuprinde o secțiune dedicată îngrijirii la domiciliu a personelor cu dizabilități”, a explicat Bogdan Bordeiu, reprezentant Crucea Alb-Galbenă.

Proiectul are ca valoare aproape un million de euro, finanțare obținută prin Granturi Norvegiene. Durata de implementare este de 35 de luni, însă reprezentanții DGASPC își propun continuarea proiectului și după finalizarea acestei perioade.

„ După finalizarea proiectului, D.G.A.S.P.C.Buzău va continua activitățile de furnizare a serviciilor sociale în cadrul locuinței protejate și în cadrul centrului de zi. Serviciile sociale vor fi furnizate pe o perioadă de minim 5 ani de la terminarea proiectului, cu menținerea capacităților de 10 locuri în cadrul locuinței maxim protejate și de 30 de locuri, în cadrul centrului de zi”, se arată în comunicatul trimis de DGASPC.

”Eu cred că este un obiectiv generos ce ne-am propus prin aceste granduri norvegiene. Are o arie de acoperire foarte mare pentru că se referă la mai multe comunități . Vor fi angrenați destul de mulți în acest proiect pentru că în afara de cei 40 de specialiști participă și familiile beneficiarilor. Aceasta este un gest de normalitate și mi-aș dori ca împreună să implementăm cât mai multe proiecte de acest gen”, a spus Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.