O moașă din Buzău sare în sprijinul tinerelor însărcinate, a cuplurilor care se pregătesc să aibă un copil, a adolescentelor care s-au trezit în situația de a deveni mame mai repede decât și-au imaginat vreodată.
Melania Tudose este moașă în Maternitatea Buzău. Împreună cu alte 11 colege a pus bazele unui proiect lăudabil, ”Caravana cu moașe”, în condițiile în care România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul mamelor cu vârste sub 15 ani, și pe locul doi, după Bulgaria, la numărul mamelor cu vârste sub 19 ani. Proiectul Melaniei și al colegelor sale moașe urmărește să învețe cât mai multe copile și tinere despre ce înseamnă reproducerea, cum se pot feri de o sarcină nedorită, dar și ce trebuie să facă dacă rămân însărcinate. Proiectul vizează informarea adolescentelor, a cuplurilor, inclusiv a bărbaților și a femeilor gravide. Mai mult, acest proiect include și câteva mămici care vor beneficia de îndrumarea unei moașe în perioada pre si post-natala, perioada cea mai încărcată de emoție datorată aspectelor necunoscute legate de sarcină și nou-născut.
În cadrul proiectului, pe 5 octombrie, va avea loc la Buzău cea de-a doua ediție a „Atelierului Gratuit pentru viitorii părinți”, care va cuprinde cursuri de informare pentru femeile însărcinate, pentru viitori și proaspeți părinți, atelier finanțat prin Cercul de Donatori, organizat de Fundația Comunitară Buzău.
„Ne-am adresat femeilor gravide, dar acces poate avea orice femeie care își dorește un copil, orice cuplu care își dorește un copil, este foarte important să participe și bărbații. Moașele, prin lege, se ocupă de copil până la o lună, dar prin acest proiect, vrem să ne implicăm până la un an”, a declarat Melania Tudose, inițiator al proiectului.
Prima ediție a atelierului s-a desfășurat la Maternitatea Buzău, însă acum, când se speră ca numărul participanților să fie mai mare, evenimentul va avea loc la Centrul Cultural Alexandru Marghiloman.
O altă componentă a programului se referă la organizarea cursurilor de către moașe în localitățile rurale, pentru a putea fi cât mai aproape de femeile și cuplurile care au cu adevărat nevoie de informare. Altfel de cursuri au avut loc la Pogoanele și Smeeni.
„Am avut cursuri mai întâi în orașe, deoarece ne-am gândit că vom avea un public numeros, o audiență mai mare. Ulterior am ajuns și în locuri mai izolate, pentru că practic populația vulnerabilă acolo este. Cei din oraș mai ajung la maternitate, mai sunt consultați de medici, dar oricum informarea suplimentară nu este niciodată de prisos”, ne spune inițiatoarea proiectului.
Inițiativa moașelor pleacă de la nevoia de informare a tinerelor mămici, care nu au o posibilitate financiară favorabilă, studiile arătând că există 40 000 de femei în țară, care nu dețin informațiile de care au nevoie pentru sarcină sau pentru creșterea copilului. Majoritatea mămicilor au mai degrabă parte de dezinformare sau informare din surse nesigure.
De asemenea, acest proiect vizează creșterea procentului de nașteri naturale, reducerea cezarienelor, reducerea bolilor asociate sarcinii, lăuziei și nou-născutului.
Bună inițiativă, mă întristează că nu avem moașe dispuse să supravegheze nașteri acasă unde nu mai poate să taie cordonul înainte de nașterea placentei