Actualitate

O nouă zonă turistică amenajată în Buzău. Unde vor putea fi realizate cele mai spectaculoase fotografii

Sărata Monteoru

Stațiunea balneoclimaterică Sărata Monteoru este locul preferat de buzoieni și nu numai, în plin sezon estival, când bazinele cu apă sărată își deschid porțile. Anual, cel puțin 21 000 de turiști ajung la Sărata Monteoru. Pentru a crește și mai mult atractivitatea stațiunii, autoritățile județene vor să amenajeze principalul deal din Sărata Monteoru, cel pe raza căruia se regăsesc izvoarele cu apă sărată.

Consiliul Județean Buzău a întocmit un proiect ce vizează tocmai amenajarea unei zone de petrecere a timpului liber într-o arie cu aer curat, izvoare cu apă tămăduitoare și o istorie unică. Potrivit proiectului, Dealul Murătoarea, cel pe care se regăsesc principalele izvoare cu apă sărată, cu o suprafață de circa 10 ha, va fi amenajat astfel încât să atragă un număr cât mai mare de turiști. Chiar de la intrare, va fi amenajat un ansamblu memorial dedicat lui Grigore Constantinescu Monteoru, întemeietorul stațiunii Sărata-Monteoru. Apoi, va urma o zonă de promenadă, cu puncte de belvedere și expoziții cu imagini vechi din stațiune. De asemenea, vor fi realizate noi foraje de captare a apelor, care vor fi puse în valoare cu ajutorul unor foișoare de unde turiștii vor putea încerca apa, foișoare reprezentând construcții ușoare sculptate în lemn, cu motive tradiționale buzoiene.

Proiectul prevede și amenajarea unui amfiteatru în aer liber pentru desfășurarea de activități culturale, dar și amenajare de piste de biciclete, locuri de joacă pentru copii, alei pietonale și altele.

Proiectul are o valoare estimnată de circa 3,5 mil euro și  va fi depus pentru obținerea finanțării prin Programul Regional Sud –Est. Cota de finanțare a Consiliului Județean ar urma să fie de 2%.

Autoritățile buzoiene speră ca odată cu investițiile propuse a fi realizate la Sărata Monteoru, stațiunea să înflorească și mai mult și să atragă turiști în număr cât mai mare, prin extinderea ofertei de petrecere a timpului liber. În prezent, potrivit Institutului Național de Statistică, stațiunea balneoclimaterică buzoiană este vizitată de circa 21.000 de turiști.