Actualitate

Bani de la stat pentru absolvenți. Tinerii trebuie să se grăbească să-și depună dosarele

Tinerii care au terminat liceul sau școlile profesionale, în această vară, pot primi ajutoare de la stat. Suma este de aproape 300 de lei, iar banii sunt acordați prin Agențiile Județene de Ocuparea forței de Muncă. Dar, atenție! Pentru a primi banii, tinerii trebuie să-și depună dosarele cu adeverința de absolvire în cel mult 60 de zile de finalizarea cursurilor.

”Au început înscrierile pentru acordarea ajutorului de șomaj pentru absolvenții din promoția 2023. Însă, anul acesta avem o situație diferită. Din cauza grevei profesorilor, data de absolvire este diferite, de la op unitate de învățământ la alta. Dacă anul trecut se știa că pe 2 iunie termină toți elevii cursurile, și de la licee și de la școlile profesionale, anul acesta avem date diferite. Asta înseamnă că fiecare tânăr care va veni cu dosarul trebuie să aibă trecut pe adeverință, data exacta a încheierii cursurilor pentru a putea calcula corect cele 60 de zile de la ultima de zi curs”, a spus Ionel Tociu, director AJOFM Buzău.

Până acum, o sută de absolvenți și-au depus dosarele pentru ajutorul de șomaj. Potrivit adeverințelor, unii au încheiat anul școlar pe 2 iunie, alții pe 16 sau chiar 23 iunie.

Ajutorul de șomaj este de aproape 300 de lei și se acordă timp de 6 luni, însă această plată va fi sistată în cazul  în care tânărul este declarat admis la facultate.

Anul trecut, doar 400 de absolvenți s-au înscris pentru acordarea ajutorului de șomaj.

”Observăm că dintr-un număr de aproximativ 3.500 absolvenți promoția 2022 de învățământ liceal, postliceal sau de studii superioare, un număr foarte scăzut (aproximativ 400) s-a înscris în evidență. Absolvenții școlilor de arte și meserii, profesional, învățământ tehnic nu au intrat în șomaj indemnizat, fiind recrutați de pe băncile școlilor, ceea ce demonstrează viabilitatea acestor forme de învățământ în asigurarea necesarului de forță de muncă calificată pe piața forței de muncă buzoiene”, a spus Ionel Tociu

De asemenea, 118 absolvenți au finalizat cursuri de calificare derulate prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de muncă.