Actualitate

O rezervă importantă a României, pusă la adăpost. Banca de Gene, lansată oficial, la Buzău (FOTO&VIDEO)

România a pierdut, în ultimele trei decenii, peste 2600 de soiuri tradiționale din legumicultura românească iar acest lucru este doar o parte a dezastrului. În realitate, proporțiile sunt mult mai mari, spune cercetătorul Costel Vânătoru, inițiatorul proiectului Băncii de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău.  Un proiect care, vineri, a luat, oficial startul, având o finanțare de la bugetul de stat și o schemă de personal.

La lansarea Băncii de gene au fost prezenți ministrul Agriculturii, Adrian Oros, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, parlamentarii PNL de Buzău și reprezentanții Instituției Prefectului. Cercetătorul Costel Vânătoru, părintele Băncii de Gene de la Buzău,  a arătat de ce este important ca România să înceapă să-și protejeze resursele pentru agricultură:

” Un studiu pe care l-am realizat recent arată că după  anii 90, numai la legume s-au pierdut peste 2600 de creaţii biologice româneşti şi sigur numărul lor este mult mai mare. Vorbim despre un dezastru şi sigur ar trebui să stopăm acest dezastru, să punem la adăpost această resursă valoroasă a neamului nostru pentru că Banca de Gene contribuie activ la siguranţa şi la asigurarea alimentară a poporului român. Practic, aceste resurse genetice sunt expuse la factorii climatici externi, pe urmă, importurile de seminţe , bolile, dăunătorii, substanţele chimice şi acestea sunt factori mutageni. România importă seminţe în fiecare an de valoare foarte mari, de ordinul miliardelor de euro.”

“În primul rând, atunci când am vorbit cu domnul președinte despre această vizită la Buzău, noi, cei doi parlamentari liberali de Buzău am vrut să îi prezentăm dumnealui proiectele majore, care sunt in acest moment în implementare în județul Buzău. Așa cum știți cu toții, nu prea avem niciunul. În afara de asta, în ciuda imaginii cosmetizate care ni se servește de fiecare dată când se vorbește despre județul nostru știm cu toții că în acest județ infrastructura este la pământ, nu avem drum de acces către obiective turistice și către atracții turistice, nu avem parcuri industriale pentru că nu este momentul să facem parcuri industriale, tinerii ne pleacă în celelalte orașe din împrejurimi, așa că aceasta este realitatea la Buzău, la o oră distanță de București. Când am organizat programul vizitei de astăzi, am hotărât să venim la Banca de Gene, în primul rând pentru că în urmă cu două săptămâni, în epistola domnului Ciolacu către buzoieni ni se transmitea pe un ton dramatic că Partidul Național Liberal a închis pentru totdeauna Banca de Gene, făcând o gravă confuzie între textul legii care a fost respins în Camera Deputaților și proiectul de Hotărâre de Guvern care fusese adoptat din 2019.
Tocmai de aceea, și noi ne spuneam la acel moment: domnule, poate chiar ne trebuie o minune ca să se ridice Banca de Gene și să apară pe firmamentul agriculturii buzoiene. Iată că astăzi Lazăr s-a ridicat într-o zi de mare sărbătoare, minunea s-a produs și-l avem aici pe domnul președinte al Camerei Deputaților și al Partidului Național Liberal, pe domnul Ludovic Orban și pe domnul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, împreună cu domnul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Gene, ca să înceapă operaționalizarea Băncii de Gene. Acesta este răspunsul parlamentarilor buzoieni către toți cei care au pus la îndoială seriozitatea și consecvența noastră și este încă un exemplu că preocuparea noastră este de a dezvolta Buzăul”, a declarat, la rându-i, liderul PNL Buzău, deputatul Gabriel Avrămescu.

Banca de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură și plante medicinale pornește la drum cu o finanțare de 3 milioane de lei și 12 oameni în schema de personal. Urmează o finanțare europeană pentru care a fost elaborate un proiect, spune ministrul Agriculturii, Adrian Oros:

” Am alocat 3 milioane de lei pentru început, astfel încât domnul cercetător, Costel Vânătoru, să îşi poată forma o echipă anul acesta de 12 cercetători cu care să fundamenteze strategia  şi viziunea pe care o are privind dezvoltarea acestei bănci de gene. În paralel, am depus un proiect în Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare împreună tot cu domnia sa de 30 de milioane de euro, pe care îl demarăm cu Ministerul Cercetării, astfel încât peste ceea ce vor face ei anul acesta, peste strategie, să se concretizeze şi în investiţie. Discutăm aici de o sumă considerabilă.”

Mai departe, un alt pas important este acreditarea băncii de gene de la Buzău. România nu are în acest moment nicio astfel de instituție acreditată, spune cercetătorul Costel Vânătoru:

” Urmează studiul de fezabilitate, urmează construirea băncii cu laboratoarele specifice. Acreditarea băncii, pentru că trebuie să ştiţi că România nu are în acest moment nicio bancă de gene acreditată. De aceea, avem nevoie de o bancă de gene care trebuie să fie acreditată şi să funcţioneze după standardele şi normele care sunt în vigoare. Sigur, pentru aceasta avem nevoie de resurse şi credem că proiectul pe care l-am depus pe PNRR va fi acceptat în forma pe care noi am depus-o şi vom putea primi aceşti bani europeni pentru acest obiectiv”.

Drumul pe care pornește proiectul Băncii de Gene ar putea aduce recunoașterea rezultatelor cercetării românești în domeniul legumiculturii, dincolo de granițele României. Senatorul PNL de Buzău, Vlad Pufu, principalul susținător al proiectului în fața Guvernului actual, spune că sunt așteptări mari de la activitatea de cercetare ce va fi demarată la Buzău:

” Preocuparea noastră nu trebuie să se oprească aici, pentru că acest proiect trebuie să crească la Buzău. Este un prim pas pe care l-am făcut. Este misiunea noastră,  a politicienilor şi nu, numai, să promovăm această bancă de gene ca să îşi câştige un prestigiu. Aş vrea să îi transmit un mesaj domnului Costel Vânătoru, cu care am vorbit în ultimul timp de zeci de ori la telefon, dar aş vrea să îi transmit şi public, că  de acum încolo îi vom da în continuare sprijinul pentru dezvoltarea Băncii de Gene, dar așteptăm la rândul nostru performanţă, proiecte naționale cu vizibilitate care să ne scoată în lume, astfel încât  în câţiva ani să participăm la inaugurarea Institutului de Cercetări al Băncii de Gene -Costel Vânătoru”

Pe de altă parte, o astfel de investiție aduce dezvoltare nu doar în agricultură iar Buzăul este un județ care începe să se dezvolte în strânsă legătură cu investițiile guvernamentale, spune președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban:

” Buzăul are nevoie de dezvoltare economică. Dezvoltarea economică nu se poate realiza decât prin investiţii. În primul rând, prin investiții publice, dar şi prin atragerea investitorilor privaţi. E nevoie să dezvoltăm parcuri industriale, tehnologice, parcuri IT. Asta este direcţia spre care trebuie să ne îndreptăm. Guvernul este dispus să colaboreze cu autorităţile locale pentru proiecte de dezvoltare ale judeţului Buzău”

Odată inaugurat vineri, proiectul Băncii de Gene, urmează angajările, care se vor face de la 1 iunie. Este vorba despre 12 posturi care vor asigura funcționalitatea instituției, ulterior urmând să se pună mai mare accent pe posturile create pentru activitatea de cercetare.