Actualitate SĂNĂTATE

O șansă la viață pentru mai multe persoane. Prelevare de organe de la un pacient în moarte cerebrală, la Spitalul Județean

Intervenție specială a medicilor, astăzi, 14 iulie, la Spitalul Județean Buzău. Echipe de medici specialiști au prelevat organe şi ţesuturi de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Familia acestuia a fost de acord să doneze organele pacientului aflat în stare gravă, dând astfel o șansă la viață mai multor persoane.

Pacientul respectiv, o persoană tânără, cu vârsta de 48 de ani, a ajuns la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Buzău în comă. A fost diagnosticat cu grave leziuni neurologice, motiv pentru care a fost internat la Terapie Intensivă. Medicii au făcut eforturi să îl salveze, însă totul a fost în zadar, leziunile suferite fiind extrem de grave, pacientul rămânând în moarte cerebrală. Ca urmare,medicii au luat legătura cu familia în vederea obținerii acordului pentru prelevarea de organe și țesuturi. Cum rudele au fost de acord, conștiente că prin gestul lor salvează alte vieți, astăzi medici de la Spitalul Județean de Urgență Buzău, alături de o echipă mixtă româno-bulgară au organizat intervenția de prelevare de organe.

“Efortul colectiv al echipei medicale de la Spitalul Județean de Urgență Buzău formată din dr. Adrian Zoican, coordonator al programului de transplant (CDT), dr. Victor Ioniță, (KDP) în cadrul Programului de Transplant și dr. Florin-Ion Năstase – medic specialist ATI, alături de o echipă mixtă româno-bulgară au făcut posibilă prelevarea de organe și țesuturi pentru acest pacient. Medicii români alături de medicii de la Institutul Clinic Fundeni București, Spitalul Colentina și Spitalul de Oftalmologie Lahovari au prelevat de la pacient: ficat, rinichi, cornee, os, tendon. Echipe întregi de medici, asistenţi, personal auxiliar, au fost mobilizate pentru un scop, acela de a aduce speranță pentru alți pacienți a căror unică șansă este transplantul”, transmite Spitalul Județean Buzău.

Mai departe, pacienți compatibili aflați pe lista de transplant se vor putea bucura de o șansă în plus la viață.

Prelevarea de organe de vineri, 14 iulie, este prima organizată la Spitalul Județean Buzău anul acesta. Ultima intervenție de acest gen a avut loc în urmp cu 1 an și 3 luni.