Actualitate

O SOCIETATE CU TRADIȚIE DIN BUZĂU ÎȘI TRIMITE ACASĂ APROAPE TOȚI ANGAJAȚII. Ce spun sindicaliștii

Chiar și după 6 luni de la debut, criza generată de noul coronavirus afectează în continuare economia. La Buzău, în ultima perioadă, lunar, în jur de 1200 de societăți și-au trimis salariații în șomaj tehnic, în timp ce altele au apelat la concedieri colective. Ultima firmă din Buzău care a anunțat un val de disponibilizări este Ductil Steel, una dintre cele mai cunoscute societăți din municipiul Buzău, care renunță la aproape toți angajații.

Problemele pentru Ductil Steel, o companie care se ocupă cu producerea de sârmă și produse din sârmă, au început în urmă cu câțiva ani. Societatea a intrat în insolvență, a fost urmat un plan de reorganizare pentru ca în ultimele luni, odată cu debutul pandemiei, probleme să se acutizeze. Angajații Ductil Steel au intrat în șomaj tehnic iar acum au aflat că majoritatea dintre ei nu vor reveni în câmpul muncii ci își vor pierde locurile de muncă.

,, Este vorba de o concediere colectivă după câțiva ani de zile de reorganizare și de insolvență a societății. Au fost probabil  câteva erori manageriale, a fost  și o lipsă de investiții în domeniul consumului de fier într-o anumită perioadă, infrastructurta rutieră lasă de dorit. Au fost cauze din mai multe direcții cu privire la viitorul acestei societăți și nu numai”, a declarat la Focus Tv, liderul de sindicat Vasile Minică.

Societatea a notificat deja AJOFM și a anunțat concedierile colective. Urmează parcurgerea anumitor proceduri astfel că angajații Ductil Steel vor rămâne fără un loc de muncă, cel mai probabil, de la finele lunii octombrie.

,, Am fost notificați, preavizați acum câteva zile de către SC Ductil Steel SA care din 540 de persoane concediază colectiv undeva la vreo 450 de persoane. Aceste concedieri colective de la Ductil vor fi operaționale începând probabil cu ultimele zile ale lunii octombrie, primele zile ale lunii noiembrie. Întâi trebuie să parcurgă o anumită procedură care înseamnă și preaviz, măsuri active de preconcediere care duc către finele lunii octombrie, începutul lui noiembrie”, a declarat pentru șansanews.ro directorul AJOFM Buzău, Ionel Tociu.

Deși majoritatea salariaților Ductil Steel vor pleca acasă, liderii de sindicat cred că societatea va fi salvată, ținând cont de obiectul de activitate dar și de istoria pe care o are în spate și locul pe care îl ocupă în prezent pe piață.

,, În orice caz, această societate prin obiectul ei de activitate nu ar trebui să se închidă pentru că există piață, există cerere și ea trebuie doar bine manageriată, reorganizată, să aibă mijloace circulante și sunt convins că această societate poate produce în continuare plusvaloare. Cred că în aceast moment, cineva se interesează de achiziționarea acestei societăți comerciale. La un moment dat s-au căutat toate formulele, numai că în anumite momente în funcție de interesele proprietarului și ale celor care cumpără, probabil că nu au fost cele mai bune momente de a vinde sau de a cumpăra, dar în această situație în care am ajuns sunt convins că societatea va ajunge pe mâna unui investitor care va ști ce să facă cu această fabrică”, a adăugat liderul de sindicat Vasile Minică.

În ultimele luni, alte două firme din Buzău, din domeniul reciclării, au apelat la disponibilizări colective, 200 de persoane fiind trimise în șomaj.