Actualitate

Ospătarii și barmanii, “vânați” de agenții economici chiar din timpul școlii. Mulți sunt angajați pe loc

Este sezonul vacanțelor și al concediilor, o perioadă în care terasele sunt alegerea frecventă pentru petrecerea timpului liber. Odată cu debutul sezonului estival, terasele și cafenelele înregistrează un număr însemnat de clienți, zilnic.  Acest lucru îi determină pe agenții economici să recurgă la angajări. Bucătarii, ospătarii sau barmanii sunt la mare căutare. Însă, după doi ani de pandemie, este extrem de dificil de găsit personal. Mulți dintre ei s-au reprofilat după perioada grea prin care a trecut HORECA în pandemie, alții au plecat la muncă în străinătate. Pentru a putea face față numărului clienților, agenții economici din Buzău s-au văzut nevoiți să apeleze la elevi care urmează școli de profil.

„ În prezent avem elevi care desfășoară stagiile de practică la agenții economici din Buzău și sunt agenții economici cei care ne caută, vin efectiv la noi în școală și ne întreabă: „Nu ne aduceți elevii la practică? Găsim elevi la dvs. pe care să îi putem angaja full time sau part time?”, a precizat, la Focus Tv, Valentina Frone, profesor la Liceul Tehnologic Meserii și Servicii Buzău.

Pentru astfel de meserii, la mare căutare pe piața muncii, sunt pregătiți tinerii încă din anii de liceu.

La Liceul Tehnologic Meserii și Servicii, de exemplu, elevii învață meserii din domenii precum turism și servicii, industrie alimentară și estetica și igiena corpului omenesc. Deși unii absolvenți de gimnaziu sunt reticenți în a urma cursurile unui liceu tehnologic, beneficiile sunt multiple. Își pot găsi o slujbă cu ușurință, chiar din timpul școlii, și una chiar bine plătită. Au dovedit-o din plin foști elevi ai unității care acum profesează în hoteluri și restaurante de 5 stele.

“Mulți copii văd aceste meserii, la început de drum, ca pe niște meserii pasagere, care nu oferă o evoluție, o promovare la standarde mai sus. Însă, avem colaborări. De exemplu, cu ocazia activităților desfășurate pe 11 Martie, cu ocazia Porților Deschise, am invitat un somelier de la București, cu care noi colaborăm de foarte mulți ani. Înainte de pandemie, chiar a susținut câteva module în acest domeniu tocmai pentru a le arăta elevilor că, iată, dincolo de ospătar, pot deveni somelieri, șefi de sală, maître d’hotel, pentru a le oferi și celelalte perspective de evoluție în această meserie. Avem un fost elev care m-a sunat acum vreo trei săptămâni, lucrează la un hotel de cinci stele în București, și-a depus candidatura pentru un post pe un vas de croazieră pe Dunăre.”