Actualitate

Tot mai mulți turiști aleg această formă de turism în Buzău. Despre ce este vorba

O zi de relaxare în mijlocul naturii, alături de prieteni și un vin bun. Pe scurt, o experiență de neuitat. Asta promit cei care de trei ani continuă să aducă turiștii în Buzău. Mai exact, reprezentanții Asociației Dealul Mare care pe 25 iunie vor organiza cea de a treia ediție ”Sâmbăta Sticlelor Deschise în Dealul Mare”. Evenimentul presupune un tur al celor mai frumoase crame din cea mai reprezentativă podgorie din România, aflată pe aceeași paralelă cu renumitele podgorii Bordeaux-Franța și Toscana-Italia, care se încheie cu degustări de vinuri premiate, într-un peisaj de poveste, cu multă verdeață și un apus spectaculos în vie.

Anul acesta, turiștii care se înscriu la acest eveniment au ocazia să aleagă să viziteze trei crame din Buzău și cinci din Prahova.

”La această ediție participa în total 8 crame, dintre care 3 sunt situate în județul Buzău (Domeniile Săhăteni deținute de Aurelia Vișinescu, Domeniile Franco-Române și Lacerta Winery), restul fiind în județul Prahova. Turiștii pot vizita oricare dintre cele 8 crame, de obicei aleg să viziteze maxim 2 pe ediție. La cramă li se organizează turul cramei, primesc explicații despre procesele tehnologice, pun întrebări direct enologilor sau reprezentanților cramei. Fiecare tur se încheie cu o degustare de 5-6 vinuri acompaniată de un platou cu brânzeturi și mezeluri potrivite vinurilor. Costurile diferă de la cramă la cramă, dar se situează între 70-100 lei/persoană”, ne-a spus Silvia Palașcă, reprezentant comunicare Asociația Dealu Mare.

Oferta atrage sute de turiști dornici să petreacă o zi în natură, să deguste un vin bun și mai ales să trăiască o experiență nouă. Așa se face că turismul viticol ia amploare și în județul Buzău, ceea ce i-a determinat pe reprezentanții Asociației Dealul Mare să mărească lista cramelor care, pe viitor, ar putea primi turiști, în aceste tururi organizate.

”Turismul viticol încă este nou pentru România, dar este în creștere. Momentan încă este privit ca o curiozitate și o experiență, dar deja suntem în al treilea an de evenimente ale Asociației Dealu Mare și avem câțiva fani care vin la mai multe ediții, sunt curioși să încerce vinuri noi, să viziteze toate cramele. Pe lângă aceștia îi avem pe cei care caută un city break sau pe cei care vor să sărbătorească aniversările într-un cadru festiv, diferit. Gradul de satisfacție al celor care au participat la evenimentele noastre este de 9.6, singura plângere fiind că nu există încă suficiente oportunități de cazare”, ne-au spus organizatorii.

Cei care aleg să vină la Buzău cel mai des sunt bucureștenii. Însă pe cât de mult le place să evadeze în podgoriile din județul nostru, turiștii au și câteva nemulțumiri.

”În special bucureștenii aleg să fugă de oraș la final de săptămână și aleg zonele cu natură și vie din Dealu Mare. Mulți spun că viile sunt comparabile cu cele din țări cu tradiție, cum ar fi Italia sau Spania, dar și-ar dori o infrastructură mai bună și mai multe oportunități de petrecere a timpului liber. Momentan există tururi de cicloturism prin vii, câteva centre de echitație, dar se pot face mai multe lucruri. Ne-am dori o colaborare mai strânsă cu autoritățile locale, includerea în comunicările de turism și de ce nu, în bugetele aferente acestor activități”, au declarat organizatorii evenimentului.

De altfel, investițiile în domeniul turismului viticol ar fi justificate. Și asta pentru că, explică tot reprezentanții Asociației Dealul Mare, podgoria Dealul Mare are trei mari avantaje față de alte zone viticole din țară.

”Dealu Mare are 3 avantaje majore de care ne-am folosit încă de acum 3 ani când am demarat proiectul: proximitate da București, este la doar o oră distanță cu mașina, diversitate, avem crame mici, crame mari, crame industriale, crame boutique și cel mai important- calitate, vinurile produse aici sunt premiate des și îndrăgite de cunoscători și pasionați. Suntem în continuă creștere, prima ediție a Evadării în Dealu Mare, evenimentul nostru anual la care participă toate cramele din Asociație a avut un număr de 300 de participanți, anul trecut 540 și anul acesta ne așteptăm la peste 800 deoarece nu mai avem restricțiile de distanțare socială. La fiecare ediție a Sâmbetei Sticlelor Deschise am avut în total aproximativ 150-180 participanți, împărțiți între crame”, a declarat Silvia Palașcă, reprezentant comunicare Asociația Dealu Mare.

Altfel spus, dacă ar exista mai multe capacități de cazare și mai multe oportunități de petrecerea timpului, cu siguranță, Buzăul ar putea deveni o alegere pentru și mai mulți turiști și pe acest segment.

Un exemplu, de cum pot fi atrași turiștii în vie ar putea veni de la o cramă din Prahova. Gramofon Wine își poate caza vizitatorii în cinci căsuțe de poveste astfel turiștii pot trăi o experiență completă.

” O idee faină pentru cazare (căsuțele au baie și tot ce trebuie pentru un sejur confortabil) și petrecerea unor zile tihnite în vie. Unde mai pui că pe terasa căsuțelor ai și câte o masă cu 2 scaune? Și sigur și ceva vinuri la rece, numai bune de savurat!”, a scris pe Facebook o tânără care a vizitat căsuțele și crama.