Actualitate

(P) Dermatoscopia – Importanța controlului anual al alunițelor la medicul dermatolog

Este foarte important să cunoaștem care sunt semnele de alarmă atunci când examinam o leziune cutanată pigmentară, dar și aspectele îngrijorătoare ale leziunilor nou apărute deoarece melanomul cutanat (tumoră dezvoltată din celulele pigmentare ale epidermului) este una dintre cele mai agresive tumori maligne, este frecvent și în rândul persoanelor tinere, iar incidența sa este în continuă creștere.

Apare mai frecvent:

  • La persoane care se expun mult la soare (mai ales în cazul expunerii intermitente sau sporadice dar în doze mari, dar și în cazul expunerii cronice excesive;
  • Riscul crește la persoanele care au suferit arsuri solare mai ales în copilărie;
  • O creștere a riscului întâlnim și în cazul persoanelor care folosesc dispozitive de bronzare artificială;
  • Un risc înalt îl au persoanele cu pielea deschisă (persoanele care nu se bronzează, dar se ard rapid- fototip Fitzpatrick I sau II), la fel și persoanele cu istoric familial de melanom, precum și cele cu nevi (alunițe) atipici, dar și în cazul existenței nevilor tipici dar în număr ridicat (la copii>50 nevi, la adulți>100 nevi). – În 60% din cazuri însă melanomul apare pe tegumentul normal- nu pe alunițe preexistente astfel încât și apariția unei leziuni cutanate noi este de interes pentru pacient și medicul dermatolog;
  • Risc crescut de dezvoltare a unei astfel de leziuni au și persoanele cu imunitate scăzută.

Semnele de alarmă clinice de care ținem cont în evaluarea alunițelor (fiind un instrument util și în autoexaminare) se pot îngloba în regula ABCDE și sunt următoarele:

  1. Asimetria leziunii : o jumătate a aluniței nu seamănă cu cealaltă;
  2. Margine neregulată (borders) si slab definită.
  3. Culoare neuniformă, prezentând mai multe nuanțe;
  4. Diametrul>6 mm. sau leziunea prezintă o creștere în dimensiune;
  5. Leziunea este evolutivă modificându-se în dimensiune, formă și culoare; Precum și: creștere pe verticală sau orizontală, prurit, apariția unei ulcerații sau sângerare.

Astfel de leziuni prezintă de obicei modificări care se succed cu rapiditate. La fel de importantă este examinarea palmelor, tălpilor, unghiilor existând subtipuri particulare de melanom ce se pot dezvolta în aceste regiuni, dar și descoperirea prin autoexaminare a leziunilor noi chiar și fără pigment existând subtipul particular de melanom acrom.

La bărbat, localizarea cea mai frecventă este trunchiul poster-superior, iar la femeie gambele și trunchiul postero-superior, în timp ce la vârstnici- fața, gâtul scalpul și urechile.

Diagnosticarea corectă și rapidă a unei astfel de leziuni este de importanță crucială deoarece tratamentul în stadii precoce îmbunătățeste semnificativ prognosticul. Autoexaminarea nu este suficientă, fiind necesar controlul anual la medicul dermatolog (sau la observarea oricărei modificări precum și la apariția unei leziuni noi) care la examinarea leziunilor va folosi un instrument-dermatoscopul care permite mărirea leziunii și vizualizarea structurilor superficiale și a celor profunde, astfel decelându-se caracteristici ale leziunii invizibile examinării cu ochiul liber.

Doamna doctor Pavel Adina, specializată în domeniul dermato-venerice, poate fi găsită pentru consultații, la Clinica New Medical Proiect din Buzău, Cartier Orizont, Str. Nicu Constantinescu, nr.1, telefon de contact 0238.730.627 sau 0771.561.802.