Actualitate

(P) Hernia de disc lombară

Hernia de disc lombară este una dintre cele mai frecvente patologii degenerative spinale neurochirurgicale. Coloana este formată din suprapunerea mai multor vertebre, acestea fiind separate de discurile intervertebrale cu rol de amortizor. Discul este costituit dintr-un strat extern dur, numit inel fibros, şi un centru cu aspect gelatinos, mai moale – nucleul pulpos. Astfel, hernia de disc reprezintă migrarea nucleului pulpos discal printr-o zonă de rezistenţă scăzută a inelului fibros. Hernia de disc este cel mai adesea rezultatul unei îmbătrâniri treptate a discului intervertebral, datorită uzurii. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, discurile vertebrale pierd o parte din conţinutul lor de apă. Asta le face mai puţin flexibile şi mai predispuse la rupere, chiar în condiţiile unor stresuri fizice minore (de exemplu un strănut sau o rotaţie bruscă a corpului). Uneori, folosind muşchii spatelui în loc de membrele inferioare pentru a ridica obiecte mari, grele poate duce la o hernie de disc, mai ales dacă ridicarea asociază şi mişcări de răsucire sau înclinare a corpului. Rar, un eveniment traumatic, cum ar fi o cădere sau o lovitură la partea din spate poate provoca o hernie de disc.

Hernia de disc lombară este mai frecventă la vârsta de mijloc, în special între 35 şi 45 de ani, la persoanele cu exces ponderal şi un loc de muncă solicitant fizic sau cu o activitate profesională ce se desfăşoară exclusiv în poziţie şezândă. Puteţi avea o hernie de disc chiar fără să ştiţi. Există pacienţi care sunt investigaţi imagistic pentru alte afecţiuni şi se descoperă o hernie de disc, care este asimptomatică pentru că nu comprimă nervii. Uneori însă, hernia de disc lombară poate fi dureroasă, iar simptomele pot varia în funcţie de localizarea pe care discul herniat o are de-a lungul coloanei vertebrale.

Hernia de disc lombară se poate manifesta prin durere de spate, senzaţie de tensiune sau crampe în spate, durere care iradiază în jos pe coapsa/gamba/laba piciorului, fiind accentuată de anumite poziţii ale corpului, strănut şi tuse, amorţeli şi furnicături în coapsa/gamba/laba piciorului, senzaţie de slăbiciune musculară, rar pierderea controlului pentru urină şi scaun. În aceste cazuri este important să consultaţi un medic neurochirurg în vederea stabilirii unei conduite terapeutice.

Solicitaţi asistenţă medicală de urgenţă în cazul în care simptomele se agravează precum durerea, senzaţia de amorţeală sau slăbiciune care poate creşte până la punctul în care nu puteţi să efectuaţi activităţile dvs. obişnuite de zi cu zi său apare disfuncţia vezicii urinare. Persoanele care au sindromul cauda equina pot deveni incontinente sau cu dificultăţi de urinare, chiar cu o vezică plină. O urgenţă o reprezintă şi anestezia „în şa”, aceasta fiind o pierdere progresivă a senzaţiei care afectează următoarele zone – partea internă a coapselor, regiunea fesieră, precum şi regiunea anală şi genitală.

Majoritatea pacienţilor cu hernie de disc lombară au însă nevoie de intervenţie chirurgicală. Medicul neurochirurg în funcţie de simptomatologie şi examinările imagistice (IRM/CT coloana lombară) poate stabili indicaţia operatorie. Indicaţia cel mai frecvent este dată de: tratamentul medicamentos care nu reuşeşte să amelioreze simptomele, prezenţa unui fragment de disc exteriorizat în canalul spinal vizibil imagistic care determină compresie pe un nerv şi care determină paralizie progresivă sau simptomele afectează activităţi de bază, cum ar fi mersul pe jos sau statul în picioare.

În prezent, intervenţia chirurgicală se efectuează prin tehnici moderne de chirurgie minim invazivă. Astfel incizia cutanată în zona lombară este foarte mică, în unele cazuri de chiar 2 cm – în funcţie de ţesutul adipos lombar, recuperarea este foarte rapidă, pacientul fiind mobilizat chiar în ziua intervenţiei chirurgicale, iar reluarea activităţilor cotidiene este posibilă la 2-3 săptămâni după intervenţia chirurgicală.

Medicul neurochirurg Ștefan Rotărescu abordează într-o serie de articole, bolile specifice coloanei, pentru a vă aduce la cunoștință simptomele acestora și cum le putem preveni.

Domnul doctor Ștefan Rotărescu poate fi găsit pentru consultatii, la Clinica New Medical Proiect din Buzău, strada Păcii nr.4, telefon de contact 0338.401.490 sau 0799.950.033.