Actualitate

(P) Ministrul Agriculturii la Buzău: “Guvernul PNL pregătește investiții de 6 miliarde de euro în infrastructura de irigații!”

Prezent miercuri la Buzău, într-o vizită de lucru, în localitățile Puiești, Scutelnci și Valea Râmnicului, Ministrul Agriculturii Adrian Oros a declarat la un târg al producătorilor de utilaje agricole de la Oreavu, că executivul caută soluții rapide pentru a limita efectele pierderilor cauzate de seceta extremă care a lovit România.” Ne confruntăm cu un deficit al forței de muncă în agricultură la care se mai adaugă și problemele cauzate de calamități. Interesul nostru este să avem cât mai mulți fermieri puternici și de aceea căutăm soluții pentru suplimentarea schemelor de ajutor. În acest moment se dau 200 de euro la hectar pentru pierderile cauzate de secetă. Știm că nu este suficient însă căutăm soluții pentru suplimentarea acestor sume.” a declarat Adrian Oros.

Ministrul a mai precizat că agricultorii se confruntă cu o secetă extremă iar deșertificarea a trecut de la un scenariu sumbru la o realitate tristă care aduce an de an pagube imense fermierilor din România.

Soluția pentru depăsirea acestei crize ar fi investițiile masive în sistemul de irigații, întrucât schemele de ajutor pentru secetă nu rezolvă cauzele și nici nu sunt suficiente pentru a acoperi toate pagubele.

Guvernul PNL a pregătit investiții masive, de 6 miliarde de euro, din fonduri europene, în extinderea sistemelor de irigații. “În acest moment irigațiile nu asigură decât 600 de mii de hectare din cele 3 milioane afectate de secetă. Până la finalul lunii octombrie noi trebuie să fundamentăm acel program de relansare economică și creștere a rezilienței în agricultură. Cu 6 miliarde de euro vrem să dezvoltăm un program de gestionare a apei pentru a lupta cu seceta. Nota de fundamemtare o vom trimite la finele lunii octombrie la Bruxelles iar până la sfârșitul anului vom ști exact dacă se aprobă toate sumele pentru ceea ce vrem noi să cheltuim. Mă refer la cei 6 miliarde de euro din cele 33 de miliarde alocate României pentru creșterea rezilienței în agricultură. ” a mai spus Adrian Oroș.

Ministrul Agriculturii a mai adăugat că executivul poartă tratative intense cu băncile, pentru ca finanțiștii să devină mai flexibili cu fermierii care ajung în incapacitate de plăți în anii agricoli cu multe calamități. “Am avut deja trei sau patru întâlniri cu mediul bancar în care le-am explicat că nu este în interesul lor ca fermierii să falimenteze și nici în interesul nostru .Le-am spus că și noi avem nevoie ca fermierii să se dezvolte, să-și plătească taxele și impozitele, să mențină numărul de angajați. Cred că reeșalonarea ratelor ar fi o soluție mult mai inteligentă pentru toată lumea.” a mai spus Adrian Oros.