Actualitate SĂNĂTATE

Pacienți salvați la limită! Infecții grave, care nu au mai fost înregistrate în județ de ani buni, depistate zilele trecute

În timp ce infecția cu SARS CoV-2 este cea care provoacă cea mai mare îngrijorare în această perioadă, și alte afecțiuni, nemaiîntâlnite la Buzău de zeci de ani, au fost depistate zilele acestea. Un copil de doi ani și jumătate a fost diagnosticat cu meningită meningococică, în timp ce un tânăr de 19 ani a fost confirmat cu tetanos, afecțiuni extrem de grave, care pot duce la un deznodământ tragic dacă nu sunt depistate la timp. Cei doi pacienți au ajuns la spital în stare gravă, dar au fost salvați la limită.

Copilul de 2 ani și jumătate a fost dus la Spitalul Județean în condițiile în care avea febră foarte mare. În ciuda tratamentului administrat, febra nu a scăzut. Motiv pentru care părinții au sunat la 112. La câteva ore după ce micuțul a ajuns la spital, a început să prezinte și alte simptome specifice meningitei.

“Debutul a fost brusc. Copilul avea febră foarte înaltă. A rămas circa 18 ore, adică a petrecut noaptea la ATI. Între timp, au apărut semnele  infecției meningococice, semnele cutanate, a fost examinat și de medicul infecționist. S-a confirmat afecțiunea, copilul fiind transferat la București, la Spitalul Victor Gomoiu”, a declarat la Focus Tv, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Afecțiunea cu care a fost depistat copilul din Cernătești este una care se poate transmite foarte ușor de la o persoană la alta și care poate lăsa sechele pe viață.

“Este provocată de o bacterie și se poate transmite foarte ușor. În special afectează copilul de 0-5 ani. În general, dacă nu este descoperită foarte aproape de debut, evoluția poate fi rapidă și poate duce la deces. N-am mai întâlnit de mult cazuri, asta este și situația care ne- a mirat și ne pune în gardă, n-am mai întâlnit de foarte mult timp infecție meningococică, cel puțin de 3 ani.”

Medicul epidemiolog Carmen Scîntei, DSP Buzău

Tânăr cu tetanos, salvat în ultimul moment

Un alt caz care a dat alarma la Spitalul Județean Buzău a fost cel al unui tânăr de 19 ani diagnosticat cu tetanos. O infecție extrem de periculoasă, pentru care există vaccin, care nu a mai fost diagnosticată la Buzău de mai bine de 10 ani. Tânărul nu se afla în evidența niciunui medic de familie și care nu avea efectuat niciun vaccin din schema obligatorie. A ajuns la Unitatea de Primire Urgențe în stare critică, după ce s-a înțepat în picior.

“Am înregistrat un caz de tetanus la o persoană din 19 ani, din Padina. Nu a solicitat nicodată înscrierea la un medic de familei, nu a avut niciun tip de vaccin. A prezentat o plagă înțepată în talpa dreapta, după 14 zile au apărut primele semne. A ajuns la UPU și după câteva ore au apărut simptome specifice tetanosului. Un caz care inițial părea că nu are nicio șansă.”

Medicul epidemiolog Carmen Scîntei, DSP Buzău

În județul Buzău, pacienți cu tetanos nu au mai fost de mai bine de 10 ani.  Odată cu cazul tânărului de 19 ani, autoritățile de sănătate publică fac un apel către toți buzoienii să respecte schema de vaccinare obligatorie pentru a evita orice risc.

Medicul epidemiolog Carmen Scîntei, DSP Buzău