Actualitate

Una dintre cele mai mari ferme din Buzău, îngenunchiată de pestă. Peste 8200 de porci vor fi uciși

Încet, dar sigur, pesta porcină africană ajunge în tot mai multe ferme din județul Buzău și ucide mii de animale. Cel mai recent exemplu este o fermă situată în extravilanul comunei Florica, una dintre cele mai mari din județ. Virusul pestei a fost confirmat în rândul animalelor crescute în ferma respectivă, astfel că toți porcii urmează să fie sacrificați. Vorbim despre un efectiv de nu mai puțin de 8 220 de capete. Astăzi, Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a reunit în ședință și a aprobat planul de intervenție pentru prevenirea răspândirii pestei.

„Este o fermă foarte modernă, în care toate măsurile de siguranță au fost luate astfel încât virusul pestei porcine să nu intre în crescătorie. Am vizitat ferma. La intrarea în crescătorie, angajații se dezinfectează, își schimbă hainele și nu au voie să crească porci în gospodării. Deci, au fost luate măsuri clare, așa că nu putem spune cum a ajuns virusul în crescătorie”, a declarat la Focus Tv, prefectul Silviu Iordache.

Situația în județul Buzău este îngrijorătoare. Sunt aproape 40 de focare de pestă în tot județul, dintre care 4 în ferme din Glodeanu Siliștea, Cilibia, Stâlpu și acum Florica. De asemenea, virusul pestei porcine se extinde îngrijorător și în gospodării, inclusiv în localități care până acum nu s-au mai confruntat cu astfel de cazuri, cum ar fi Gălbinași. Aproape că nu este zi în care să nu fie declarat un nou focar de boală. Pesta s-a răspândit, în această vară, în toată zona de câmpie a Buzăului. În ultima perioadă, se constată o creștere a cazurilor în localitățile din zona Râmnicu Sărat-limită cu județul Vrancea.