Actualitate

Pacientul evadat a fost prins. De ce este considerat periculos de autorități

foto cu caracter ilustrativ

A fost alertă în județul Buzău, dar și în județele învecinate, după ce un pacient periculos, internat pentru măsuri de siguranță, a fugit din Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca, secția Ojasca. Alarma s-a dat în jurul orei 22.00, iar polițiștii s-au mobilizat imediat. Au fost organizate filtre, iar bărbatul a fost dat în urmărire generală.

Zeci de polițiști l-au căutat toată noaptea, fiind folosiți inclusiv câini de urmă și camere cu termoviziune. El a fost găsit în această dimineață într-o casă părăsită, nu foarte departe de locul din care a plecat.

”Polițiștii de investigații care scotoceau perimetrul, au fost sesizați de către o localnică cu privire la faptul că geamul unei clădiri nelocuite este spart. Polițiștii l-au depistat pe bărbatul din Vrancea în interiorul imobilului acesta fiind preluat de către luptătorii de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale și transportat la unitatea medicală în vederea reinternării. Polițiștii continuă verificările specifice, în scopul clarificării tuturor împrejurărilor în care s-a produs incidentul și luării măsurilor legale ce se impun”, au transmis reprezentanții IPJ Buzău.

Bărbatul, în vârstă de 36 este ani, este din Tâmboești, Vrancea și a fost dat în urmărire națională întrucât este considerat periculos. El a ajuns în atenția medicilor și autorităților deopotrivă în anul 2018, când a agresat sexual o copilă de numai 11 ani, după care i-a furat telefonul mobil. Cercetat pentru tâlhărie și tentativă de viol, bărbatul a ajuns să fie internat într-o instituție psihiatrică după ce medicii au stabilit că are afecțiuni psihice grave, iar în momentul faptei nu avea discernământ.

Vrânceanul fusese transferat de puțin timp la secția Ojasca, unde a ajuns de la o unitate psihiatrică din Iași, unde a fost internat de la momentul comiterii faptei. Reprezentanții Spitalului de Neuropsihiatrie Săpoca anunță acum o anchetă internă, pentru a se stabili cum a putut fugi pacientul, fără să fie văzut de angajați.

”Pacientul M.S. in vârstă de 36 de ani a fost transferat in SPMS Săpoca in data de 26.01.2023 de la SPMS Grajduri lași. În jurul orei 21.15 personalul medical de serviciu din cadrul Secției Ojasca a sesizat medicului de garda absenta de pe secție a pacientului, acesta fiind căutat in perimetrul spitalului. UIterior, a fost informata si Politia prin intermediul serviciului unic 112 in vederea găsirii lui. A fost informata si familia pacientului despre dispariție. Din informațiile furnizate de medicul curant ai pacientului, acesta a avut o evoluție staționară pe parcursul internării, fără tulburări semnificative de comportament, fiind liniștit si respectând regulile interne ale spitalului.
În paralel cu ancheta desfășurată de către IPJ Buzău, la nivelul SPMS Săpoca s-a demarat o ancheta internă care sa stabilească circumstanțele care au condus la producerea evenimentului”, se arată într-un comunicat al unității medicale buzoiene.

Este pentru a doua oară în ultimii ani când un pacient al secției Ojasca fuge din spital. În 2020, un tânăr de 23 de ani a plecat din spital, fără să fie văzut de nimeni, fiind căutat de zeci de polițiști și jandarmi, însoțiți, la fel ca acum, de câini de urmă. El a fost găsit câteva ore mai târziu într-o pădure, decedat, după ce își luase zilele.