Actualitate

PANDEMIA A ADUS MAI MULȚI STRĂINI LA MUNCĂ ÎN BUZĂU! Din ce țări sunt imigranții

Buzăul a reprezentat pentru sute de străini ”colacul de salvare” în anul pandemiei. Este vorba despre cetățenii care, rămași fără surse de venit în țara lor, s-au angajat în Buzău. Printre cei pe care pandemia i-a adus în România sunt și cetățeni din China. Chinezii și-au găsit locuri de muncă pe șantierele din Buzău.

Anul pandemiei a reprezentat pentru Buzău o creștere spectaculoasă în rândul străinilor care au venit să solicite angajarea legală la firmele din județ. Potrivit datelor furnizate de Biroul pentru Imigrări Buzău, în anul 2020 s-au angajat 251 de cetățeni din țări precum Turcia, Moldova și China, numărul lor fiind în creștere față de 2019, când Biroul de Imigrări a emis doar 173 de permise de muncă pentru cetățeni străini.

”În ceea ce privește dreptul de ședere/rezidența pe teritoriul României, în anul 2020, poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al judeţului Buzău, au asigurat managementul şederii pentru 1025 de persoane, dintre care 710 cetățeni străini din state terţe, cei mai mulţi din Turcia, Moldova, China şi 315 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE/Confederația Elvețiană, majoritatea din Italia, Franța și Spania. Concret, dintre cei 710 cetățeni, 588 au solicitat permise de ședere temporară (260 pentru reîntregirea familiei și 251 permise de muncă) și 122 au cerut permise cu ședere pe termen lung. În 2019, am avut în evidență 908 cetățeni străini dintre care 173 au cerut eliberarea permiselor pentru ședere temporară în scop de muncă, iar 268 pentru reîntregirea familiei”a spus Moise Marian, șef serviciu Biroul pentru Imigrări Buzău.

Cei mai mulți dintre cetățenii străini care și-au căutat un loc de muncă s-au angajat, în final, în domeniul construcțiilor.

Mai mult, șeful serviciului Biroului pentru Imigrări Buzău spune că tendința de creștere a imigrărilor pe teritoriul județului nostru se menține și în primele luni ale acestui an.

Activitatea intensă în anul pandemiei a fost și pe linia combaterii şederii ilegale. Astfel, Marian Moise a anunțat că în perioada de referinţă au fost organizate 27 de acţiuni şi controale cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu, în urma cărora au fost depistaţi 2 străini în situaţii ilegale.

”Au fost emise 8 decizii de returnare de pe teritoriul României, atât pentru cei aflaţi în situaţii ilegale, cât și pentru cei care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege privind acordarea sau prelungirea dreptului de şedere. De asemenea, 1 cetățean străin a fost îndepărtat sub escortă până la frontiera de stat, iar la ieșirea din țară, pe numele acestuia, a fost instituită măsura de nepermiterea intrării în România pentru o perioadă de 1 an”, se arată în conunicatul emis de Biroul pentru Imigrări Buzău.

Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 12 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3.400 lei.

Mica Publicitate