Actualitate POLITICĂ

DECLARAȚII TARI LA FOCUS TV. Dedesubturile scandalului dintre șefii USR și PLUS, dezvăluite în direct

Din parteneri în politică, rivali.  Președintele demisionar al PLUS Buzău, Mihai Răzvan Moraru, față în față, joi seară, la Focus Tv, cu liderul USR, Irinel Cîrstea. În premieră, cei doi au explicat pe rând ce a dus la ruptura relației lor, dar și ce se ascunde în spatele neînțelegerilor care s-au mutat din birouri în spațiul public.                           

Mihai Răzvan Moraru a fost până mai ieri lider al PLUS Buzău, fiind cotat cu cele mai mari șanse să devină prefect al județului. Lucrurile au luat o cu totul altă  întorsătură, zilele trecute, când Mihai Răzvan Moraru a anunțat că-și dă demisia de la vârful filialei, dar și că iese din lupta pentru nominalizarea prefectului de Buzău. Moraru a dezvăluit că renunță la tot după ce chiar partenerii săi de alianță, cei de la USR, ar fi jucat o carte împotriva sa, făcând demersuri la București, în forurile superioare ale celor două formațiuni, pentru a-l scoate din cursă.  Moraru spune că nu i s-a putut imputa nimic profesional, ci doar faptul că în urmă cu mai mulți ani fratele său a avut probleme cu legea.

”Colegii din conducerea USR au început o adevărată campanie împotriva mea. Au început o campanie prin care să îmi aducă diverse acuze, punând la îndoială integritatea mea, activitatea mea, rezultatele avute de mine ca antreprenor, ş.a.m.d. Despre fratele meu, eu nici astăzi nu ştiu altceva, decât ce am citit de pe paginile de internet. Am zis că voi bate un drum dacă mi se va da acces la dosarul care se află la Tribunalul Neamţ. Eu nu cunosc ce a fost acolo. Mie mi s-au pus întrebări când a venit această informaţie despre ce a fost acolo şi spun şi acum: Nu ştiu! Din punctul meu de vedere eu pot răspunde pentru faptele mele, ale copiilor mei şi ale soţiei mele. Nu pot răspunde pentru faptele părinţilor sau ale fraţilor.”

Mihai Răzvan Moraru și-a anunțat, ferm, joi seară la Focus Tv demisia de la vârful filialei buzoiene a PLUS, intenție pe care și-o exprimase de la începutul săptămânii. Totodată, Moraru a dezvăluit că în spatele acestor demersuri ale colegilor de alianță,  până mai ieri, ar sta faptul că nu a fost de acord, ca lider al organizației, să negocieze anumite posturi din instituțiile deconcentrate buzoiene:

”Dintr-un motiv simplu, atât eu, cât şi colegii mei ne-am opus oricărei împărţiri de instituţii în Buzău. Am refuzat să facem intern un proces de selecţie a membrilor pentru a-i propune pentru ocuparea posturilor de management în instituţii. USR-ul ne-a propus asta. Noi am refuzat. Înainte de a se finaliza negocierile la nivel central, a existat o propunere din partea conducerii de la USR pentru a face un protocol USR PLUS şi a împărţi funcţiile din Prefectură. La momentul respectiv, Biroul Judeţean Plus a refuzat un astfel de protocol, mai ales că noi aveam informaţia că nu se discută numai despre Prefectură, ci şi despre instituţii. Am refuzat acel protocol pentru Prefectură unde ştiam că unul din potenţialele personaje pe care USR le va propune, va fi domnul Vlase, fapt confirmat de fapt de domnul Vlase imediat după aceea şi atunci am refuzat să facem astfel de jocuri.”Pe de altă parte, Mihai Răzvan Moraru a dezvăluit la Focus Tv și un alt motiv care ar sta în spatele demersurilor inițiate de ex-colegul de alianță, Irinel Cîrstea, împotriva sa:

”Domnul Cîrstea are un vis și visul dumnealui este ca după fuziune să ajungă președintele partidului fuzionat. Dumnealui în repetate rânduri a pus pe masă acest moment. Tot ceea ce face în ultimele luni în a aduce membrii, de fapt, este o măsură dublă și o ipocrizie: ,,Tu nu ai nimic să-mi reproșezi mie, activității mele, persoanei mele, familiei mele pe care o am acum, dar tu aduci la tine în partid oameni care au avut inclusiv probleme penale, inclusiv scandaluri publice”. Dumnealui nu vrea altceva decât să fie președintele acestei filiale. Eu îi urez succes!”

Prezent în același timp prin telefon, la Focus Tv, liderul USR Buzău, Irinel Cîrstea, a negat toate aceste acuzații, spunând că  nu este vinovat cu nimic de eșecul, care este unul personal, al președintelui demisionar al PLUS Buzău:

”Nu sunt vinovat pentru eșecul personal al domnului Moraru. Este strict problema dânsului în ceea ce a făcut și în ce are de făcut. În momentul de față, sunt președintele USR Buzău. Voi vedea la momentul respectiv, dacă voi mai candida sau nu. Rămâne de văzut. Dacă această fuziune se va încheia în perioada următoare, vom vedea ce vom avea de făcut. Ceea ce spune domnul Moraru sunt doar simple supoziții ca să acopere cumva necazul care s-a abătut asupra dânsului. ”

Dincolo de cearta celor doi lideri, până mai ieri parteneri politici, rămâne întrebarea: cine va fi viitorul prefect al Buzăului. PLUS este partidul care trebuie să dea numele viitorului șef de la Casa Albă, însă pe fondul acestor tensiuni nominalizarea este temporizată. 

Din echipa de conducere de la Prefectura Buzău se știu în, acest moment, numele celor doi viitori subprefecți: Viorel Holban, fost primar al Râmnicului, și Marieta Boloș, ambii de la PNL.