Actualitate

Pandemia a adus schimbări semnificative pe piața forței de muncă. Mai multe domenii au cunoscut o dezvoltare neașteptată

Pandemia de coronavirus a adus schimbări majore pe piața forței de muncă. O serie de sectoare de activitate au fost afectate serios, în timp ce altele, din contră, au înflorit în această perioadă. De pildă, în timp ce transporturile, HORECA, turismul sau divertismentul au avut de suferit imediat după primele restricții impuse de pandemie, sectoare precum vânzări, IT sau domeniul medical, au cunoscut o dezvoltare semnificativă, atât în Buzău, cât și în Vrancea. Iar anul acesta, oferta angajatorilor din aceste domenii a crescut cu câteva procente. Cele mai multe locuri de muncă disponibile se concentrează în cele două municipii reședință de județ, Buzău și Focșani. O analiză exactă a fost făcută la Focus Tv de Mihaela Dobre, reprezentant al unei platforme de recrutare a forței de muncă.

Joburi disponibile în perioada ianuarie – septembrie 2021:

  • –        Județul Buzău  – 1.1 % din volumul lunar de joburi pe BestJobs (1.032 oferte de joburi)
  • –        96% din joburile disponibile în perioada ianuarie – septembrie 2021 au fost în municipiul Buzău
  • –        Cu 10% mai multe oferte de angajare față de 2020 în jud. Buzău

Mihaela Dobre, sales manager platformă de recrutare

Criza generată de pandemie a adus și alte schimbări. De pildă, mulți buzoieni au ales ca pe lângă locul de muncă pe care îl aveau, să își caute și un alt serviciu, astfel încât să își sporească veniturile. Drept dovadă numărul mare de aplicări pentru locurile de muncă  vacante.

  • –        S-a dublat numărul de aplicări. Candidații și-au intensificat activitatea.
  • –        Județul Buzău – 95604 aplicări / cu + 51% față de 2020
  • –        A crescut, în același timp, interesul pentru joburi remote în industrii precum Call Center/Suport clienți și IT/Telecom
  • –        S-a mărit oferta de joburi cu relocare în medicină/sănătate, ingineri și specialiști/tehnicieni.
Mihaela Dobre, sales manager platformă de recrutare

De asemenea, în lunile de pandemie, când multe domenii de activitate au fost afectate de criză, multe persoane și-au îndreptat pașii spre o nouă meserie. Au decis să o ia de la capăt într-un domeniu cu totul nou, numai pentru a avea un loc de muncă mai sigur, care să le ofere stabilitate.

Mihaela Dobre, sales manager platformă de recrutare

În județul Buzău, la finele lunii august, rata șomajului era de 5,53%.