După doi ani de pandemie care au îngenunchiat o planetă întreagă, societatea dădea semne că-și revine. A venit însă războiul din Ucraina, care a dat din nou totul peste cap, situație resimțită acut nu doar de țara vecină cu România și atacată de Rusia, ci la nivelul întregii Uniuni Europene, cu extindere globală.
Și România a resimțit din plin efectele războiului, facturile la gaze și electricitate, dar și prețurile la combustibil, ce au determinat scumpiri în lanț și o scădere a puterii de cumpărare afectând din plin pe toată lumea. În acest context, au început să apară, timid, și frământările și tensiunile sociale.
Invitat la Campus TV Buzău, senatorul PNL Vlad Mircea Pufu a vorbit despre nemulțumirile populației, pe care tot mai mulți oameni le aduc parlamentarilor la cunoștință. Chiar dacă măsurile adoptate de Guvern, cum sunt cele ce vizează fiscalitatea, nu țin de Parlament, aleșii din legislativ încearcă să îi liniștească pe oameni și să le explice că, în final, totul va fi bine:
”Contextul e total nefericit, pentru toată lumea. Și fiind tensiunea aceasta la o magnitudine înaltă, e normal să ne întâlnim cu o serie de nemulțumiri sociale. Le răspundem în măsura în care știm și noi ce se întâmplă. Totul e aproximativ. Încercăm să comunicăm că încercăm să facem tot ce se poate pentru a trece de această criză. Nu avem nevoie de tensiuni sociale.Trebuie să înțelegem că doar prin unitate putem trece”, a spus Vlad Pufu.
Acesta a mai precizat că țara noastră va fi mai puțin afectată de criză decât alte state europene, pentru că România are o serie de avantaje.
”România are multe avantaje, energetic, economic și chiar alimentar, și poate trece nu neapărat cu ușurință, dar poate trece peste criză, ceea ce e o mare performanță, mai ales în contextul european actual, dar și cel mondial. Economia în România a crescut cu 5,3 la sută.
Părerea oamenilor e că e greu. Dar faptul că se iau salariile în fiecare lună e important. E drept că scade puterea de cumpărare, dar asta nu se întâmplă numai în România, iar noi suntem bine față de alte țări. Am fost în Franța, într-o delegație oficială, și pot să vă spun că acolo toată lumea e panicată de ce se întâmplă, ei au o cădere foarte mare. Și în general țările aflate în primul pluton european din punct de vedere economic au o cădere foarte mare. Noi deocamdată suntem bine și așa vom rămâne. Sunt încrezător că putem trece, pentru că avem tot ce ne trebuie”, a mai spus senatorul buzoian.
Cuvintele astea “Avem tot ce ne trebuie”, folosite de Banicioiu pe treptele spitalului unde mureau arșii de la Colectiv, ar trebui să nu mai fie rostite niciodată de politicieni. Pentru că ele nu exprimă decât dispreț și desconsiderare, minciună și înfumurare, disimulate și bătaie de joc!
Ele sunt înțelese de români, de atunci, exact invers. Nu avem ce ne trebuie, e vai mama noastră, urmează să moară oameni, dar nu recunoaștem asta pentru că ar însemna să ne recunoaștem propria neputință, nepăsare, iresponsabilitate, hoție.
Prin urmare, “avem tot ce ne trebuie” nu e decât o înjurătură. Groasă, grea, una care miroase a carne arsă de om și a șorici scârbos de politician.