Actualitate Social

PARCĂRI CU TAXARE PROGRESIVĂ, ÎN CENTRUL BUZĂULUI! Șoferii pot ajunge să plătească zeci de lei pentru doar câteva ore

Parcări cu taxare progresivă, în centrul municipiului Buzău. Autoritățile locale au decis să schimbe modul de plată, în sensul în care se aplică tarife în funcție de timpul cât sunt parcate mașinile, iar locul taxatorilor este luat de parcometre. Tarifele pornesc de la 2 lei pentru o jumătate de oră, ajungându-se chiar și la zeci de lei pentru câteva ore. 8 astfel de aparate moderne au fost amplasate în centrul municipiului. Autoritățile spun că s-a ajuns la această variantă tocmai pentru a rezolva problema lipsei locurilor de parcare.

“Am început din zona centrală pentru că aici, de obicei, dimineața toți funcționarii de la instituțiile statului și de la bănci vin cu mașinile și se blochează toate parcările, iar un cetățean care vine la Primărie, la Anaf, la Tribunal, nu mai găsește niciun loc de parcare. Și atunci, am ales acest sistem de taxare progresivă. Dacă stai jumătate de oră plătești 2 lei, dacă vei sta mai mult vei plăti sume foarte, foarte importante.”, a declarat pentru șansanews.ro primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

Acest sistem de taxare progresivă urmează să fie extins în aproape tot orașul, inclusiv pe Unirii, Transilvaniei sau Zona Industrială. În aceste 3 zone, însă, se așteaptă mai întâi reabilitarea bulevardelor, proiecte aflate în faza de licitație, și abia apoi se va trece la taxarea progresivă.

Locatarii nu vor fi afectați de această schimbare. Buzoienii care locuiesc în blocuri unde locurile de parcare sunt prevăzute cu parcometre nu vor plăti tarifele percepute pe oră, ci vor achita sumele conform contractelor încheiate în urma licitațiilor de atribuire. Iar instituțiile bancare din centrul Buzăului vor putea încheia abonamente lunare pentru ca angajații lor să aibă unde își lăsa mașinile.

“Dacă, de exemplu, stai la un bloc pe Unirii, niciodată nu vei intra în plată progresivă. Riveranii vor fi favorizați în orice zonă a Buzăului, în sensul că li se vor atribui locuri de parcare conform HCLM aprobată cu acel preț de 90 lei/an.“, a adăugat primarul Constantin Toma.

În paralel, în tot orașul se amenajează parcările existente, pentru ca mai apoi să fie atribuite locatarilor din fiecare zonă.

Pe de altă parte, noul sistem de taxare progresivă a iscat un val de nemulțumiri în rândul buzoienilor. Pe rețelele de socializare și inclusiv prin intermediul unor petiții on-line,  buzoienii își exprimă nemulțumirile și solicită renunțarea la noile tarife pe care le consideră mult prea piperate.