Actualitate

Pasajul subteran de la Gara Buzău ar putea ajunge în proprietatea Primăriei. CFR a acceptat să vândă obiectivul. Ce sumă cere, ce spun autoritățile locale

Situația pasajului subteran de la Gara Buzău, tranzitat zilnic de mii de persoane, dar care se află într-o stare de degradare avansată, cu probleme la structura de rezistență, ar putea fi, în sfârșit, rezolvată. Autoritățile locale se pregătesc să cumpere pasajul de la CFR, proprietarul obiectivului. Solicitarea de încheiere a tranzacției a fost lansată de ceva vreme dar abia acum CFR a acceptat și a venit cu o ofertă de vânzare.  CFR vrea să vândă Primăriei Buzău atât pasajul subteran cât și pasarela pietonală folosită de buzoienii din cartierul Poștă.

Primarul Buzăului, Constantin Toma

Autoritățile buzoiene se declară de acord cu suma cerută de CFR, însă, au și câteva condiții. Mai exact, să plătească suma în două rate, dar nu anul acesta.

Primarul Constantin Toma

Dacă CFR va accepta plata în două rate, vor urma mai multe etape astfel încât pasajul subteran să ajungă în proprietatea Primăriei Buzău. Etape care vor dura câteva luni, așa că abia din primăvara anului viitor ar putea începe lucrările pentru consolidarea pasajului tranzitat de mii de persoane zilnic.

Faptul că pasajul prezintă grave probleme la structura de rezistență și trebuie urgent consolidat, pentru că altfel viețile trecătorilor sunt puse în pericol, a fost semnalat încă de anul trecut, când a fost realizată o expertiză pentru a se stabili gradul de afectare. Expertiză care a scos la iveală probleme grave la structura pasajului. CFR a anunțat că nu poate demara lucrări în această perioadă, pentru că pasajul este inclus într-un proiect mai amplu, care trebuie să își urmeze cursul, Însă, experții tehhnici din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții au mers și au verificat cât de afectat este pasajul și au ajuns la concluzia că se impun lucrări urgente de reabilitare structurală și funcțională. Experții au transmis proprietarului pasajului, CFR, concluziile și i-au cerut să introducă pasajul, în regim de urgență, într-un program de reabilitare.

Detalii despre acest subiect AICI.