Actualitate SĂNĂTATE

Aparatură de ultimă generație la Spitalul Județean. Un computer tomograf modern, cea mai importantă achiziție

Sursa foto Spitalul Județean Buzău

Investițiile realizate la nivelul Spitalului Județean Buzău, în ultimii ani, au început să schimbe fața celei mai mari unități spitalicești din județ și, totodată, să asigure condiții decente atât pentru personalul medical, cât și pentru bolnavi. Un exemplu elocvent este proiectul de modernizare a ambulatoriului de specialitate. O investiție de peste 2,4 milioane euro, ce a constat în lucrări de modernizare și dotare cu aparatură de ultimă generație, a transformat radical ambulatoriul. Mai rămâne o singură problemă de rezolvat, și anume supraaglomerarea unora dintre cabinetele medicale.

Ambulatoriul de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău cuprinde 19 cabinete pentru consultaţii medicale din sfera: Alergologie, Cardiologie, Chirurgie Generală, Chirurgie Oromaxilofacială, Ortopedie Infantilă, Chirurgie Plastică, Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice, Oftalmologie, Endocrinologie, Explorări Funcţionale, Fizioterapie, Medicină Internă, Nefrologie, Neurologie, O.R.L, Oftalmologie, Ortopedie şi Traumatologie, Pediatrie, Reumatologie şi Urologie. În ultima perioadă, cabinetele au trecut printr-un amplu proces de modernizare. O altă etapă importantă a proiectului a reprezentat-o dotarea cu aparatură medicală performantă. Cap de listă este un computer tomograf de ultimă generație.

“Una dintre cele mai importante achiziţii este un computer tomograf de ultimă generaţie, cu 128 de slide-uri, pentru secţia Radiologie. De asemenea, s-au achiziţionat aparate şi instrumente pentru Otorinolaringologie (lampă frontală cu led portabilă şi acumulator, oglindă frontală, otoscop cu acumulator, nasofaringolaringoscop, fibroscop O.R.L. rigid, videootoscop, audimetru digital, microscop O.R.L., unit O.R.L.), Alergologie (Aparat pentru măsurarea oxidului nitric, aparat aerosoli) și Urologie (Ecograf doppler color staționar cu sonde specifice, Litotritor ESWL). De asemenea, s-au achiziţionat şi obiecte de mobilier (scaune, birouri, dulapuri) pentru cabinetele  medicale”, anunță purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Buzău, Adriana Bunilă.

Sunt investiții menite să ajute atât medicii, cât și pacienții.

„Prin realizarea acestei investiţii pentru Ambulatoriul de Specialitate, se urmăreşte creşterea calităţii actului medical, bazat pe tehnologii moderne şi dotări de ultimă generaţie, cu scopul îmbunătăţirii vieţii pacienţilor dar şi degrevarea secţiei U.P.U.-SMURD. Scopul nostru este să informăm  populaţia de existenţa acestor cabinete medicale pentru a limita numărul de prezentări la secţia U.P.U.-SMURD, precum şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor. În Ambulator, consultaţiile se fac pe bază de programare, astfel că se reduc considerabil timpii de aşteptare.”a declarat managerul spitalului, Claudiu Damian.

Programul de lucru la cabinetele din ambulatoriul de specialitate al SJU Buzău este de luni până vineri, între orele 7:00-15:00.

Rămâne o singură problemă de rezolvat pentru ca ambulatoriul Spitalului Județean să ajungă să funcționeze la standarde europene, și anume supraaglomerarea unora dintre cabinete, cum ar cel de Ortopedie, unde numărul persoanelor care ajung zilnic este extrem de ridicat. Care ar fi rezolvarea? Respectarea orelor programărilor, a explicat, la Focus Tv, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

“Este aglomerație foarte mare, pe lângă programări sunt și accidente dar trebuie să înțelegem: ambulatoriul este o locație unde trebuie să te programezi. Decontările cu Casa le fac pentru 4 pacienți pe oră. La ora 8:00 dimineața, toată lumea e pe hol, chiar dacă are programare la 10:00 sau mai târziu. Așa suntem învățați. De aici îmbulzeala și aglomerația, nu suntem învățați să respectăm programul.”

 În cadrul ambulatoriului se acordă, anual, peste 45.000 de consultaţii medicale.