Actualitate

Patru familii fugite din calea războiului din Ucraina și-au petrecut week-end-ul la Buzău

Primele familii refugiate din Ucraina în România au ajuns, în week-end, la Buzău. Patru familii, cu 15 membri printre care și copii cu vârste între unul și 13 ani, au intrat, sâmbătă, în România, prin Vama Isaccea de unde au fost preluate de un român cu inițiativă și însoțite până la Buzău. De altfel, de la intrarea în România, grupul format din nouă adulți și șase copii, s-a bucurat de sprijinul unor oameni de bine, fără să apeleze la autorități. La Buzău, a fost îndrumat în permanență de un buzoian care le-a făcut mai ușoară șederea, a conectat nevoile lor cu dorințele unor antreprenori buzoieni de a ajuta și, astfel, acomodarea a fost facilă.  

După un drum istovitor, cei 15 ucraineni au ajuns sâmbătă seara la Buzău. Au luat masa la Casa Berarilor după care au înnoptat la Moara Drăgăcilor, în apropiere de podul de la Mărăcineni. Duminică, a fost o nouă zi pe care cei 15 cetățeni, goniți de războiul din țara lor, au petrecut-o la Buzău. Au luat prânzul la O’Brothers și cina la Norma, s-au cazat la Hotel Pietroasa și au interacționat cu buzoieni care au vrut să-și arate solidaritatea cu ei, oferindu-le mici daruri și încurajări.

Pentru că au luat în calcul inclusiv o ședere prelungită la Buzău, cele patru familii au căutat și oferte de a închiria o casă. Solidaritatea a fost, din nou, arătată, prin numeroasele oferte prezentate inclusiv pe rețele de socializare.

În țara pe care au lăsat-o în urmă, cele patru familii aveau afaceri pe care speră că, într-o zi, când războiul va fi amintire, și le vor putea relua. Până atunci, România și oamenii săi le-au dovedit că i-au primit cu multă prietenie și căldură. Valul de solidaritate pe care criza din Ucraina l-a provocat în România, în ultimele zile, este impresionant. Oameni care și-au pus la dispoziție propriile locuințe, care au mers în vămi cu ajutoare sau la punctele de colectare a acestora, care contribuie, după puteri, cu orice ar putea să le facă viața mai simplă miilor de refugiați ucraineni, dau măsura solidarității unui popor care nu a rămas impasibil la dramele de la câțiva kilometri de granițele țării.

Etichete