Un drum șerpuit prin poieni și prin păduri dese, cu suișuri și coborâșuri, prin zone mlăștinoase și greu accesibile. Un drum lung de circa 10 km, care străbate zone sălbatice, cu o frumusețe aparte, de pe Valea Buzăului. Vorbim despre o cale rutieră care în urmă cu zeci de ani era străbătută la pas, sau cu căruța trasă de boi, de localnicii din zona Chiojdu. Un drum părăsit odată ce au apărut drumurile asfaltate și mijloacele de transport către localități învecinate, dar care ar putea prinde din nou viață.
În urmă cu zeci de ani, când asfaltul era departe de satele de munte de pe Valea Buzăului, călătoria cu trenul era singura soluție pentru a ajunge în municipiu. Localnicii din zona Chiojdu traversau muntele până la Pătârlagele, în gara în care opreau trenurile de călători. Străbăteau pe jos poteci înguste, prin păduri și fânețe, pentru a ajunge la cea mai apropiată stație.
În prezent, drumul care era cunoscut și parcurs de toți oamenii locului, abia dacă se mai observă. Doar bătrânii știu exact pe unde trebuie cotit la stânga sau la dreapta, ce traseu trebuie urmat ca să nu te rătăcești prin munți. Și tot ei povestesc despre vremurile când drumul prin munți era singura cale de legătură între cele două zone, Chiojdu și Pătârlagele-Nehoiu.
“Bunicul meu îmi povestea că în vremuri de război era drum militar, pe acolo plecau bărbații chemați sub arme. Trebuiau să ajungă la “Nehoi” pentru “a le fece raze” și a fi încorporați în armată. Străbunicul meu a lăsat coasa în brazdă, carul cu boi pe poiană și soția cu 2 copii în brațe când a sosit ordinul de încorporare. A ajuns până la Cotul Donului, unde a rămas pe veci”, povestește Marius Popa.
Potecile luate la pas, sau urmate cu carul cu boi, ar putea fi readuse la viață iar poveștile care le însoțesc ar putea fi făcute cunoscute copiilor și nepoților. Specialiștii care se ocupă de proiectul “Plaiul Bâscilor” au un plan măreț. Vor să amenajeze din nou drumul din munți care face legătura între Chiojdu și Pătârlagele, și să-i “invite” astfel pe pasionații de off road și nu numai să urmeze un traseu inedit, mergând pe urmele străbunicilor.
Recent, cu o mașină care să facă față terenului accidentat, arhitectul buzoian Florin Enache a parcurs toți cei 10 km cât măsoară Drumul vechi al Chiojdului. A reușit să urce și să coboare prin păduri și poieni, să treacă cu bine de zonele mlăștinoase și să ajungă la Pătârlagele.
“Drumul Vechi – Calea Chiojdului .Încă se mai zărește drumul pe care oamenii de pe valea Bâscii Chiojdului treceau la Pătârlagele, la tren, prin Corbu, Fundăturile, Valea Muscelului. Poteca vine tocmai de la Poienițe, trece de Valea Rea și Plaiul Corbului, apoi coboară pe Fundăturile spre Valea Muscelului și duce tocmai la Pãtârlagele. Off-road 30 minute, cu urcare, coborâre, mlaștini.“
A fost o primă vizită de recunoaștere. Iar pașii importanți și acțiunile concrete abia de acum încolo urmează.
“Este un drum care abia dacă se mai observă prin pădure. Am reușit o primă recunoaștere și să vedem cum reușim să facem mai departe pentru că e perioada asta fără vegetație, se vede mai bine. Am vrea să-l activăm și să devină obiectiv turistic. Deocamdată am reușit să mergem cu o mașină performantă cu care am coborât spre Pătârlagele. Obiectivul nostru ar fi să discutăm cu primăria, cu Consiliul Județean pentru început să curățăm, să băgăm un buldo să retrasăm acest drum. Pe vremuri treceau pe acolo localnicii pentru că mergând cu căruța sau cu piciorul era o scurtătură, acum au mijloace de transport direct spre oraș”, a declarat pentru șansanews.ro arhitectul buzoian Florin Enache, unul dintre inițiatorii proiectului “Plaiul Bâscilor”.
Punerea în valoare a drumului străbătut de străbuni este unul dintre proiectele inițiatorilor “Plaiului Bâscilor”.
Pe listă se află și recondiționarea a 1 000 de case vechi din acest areal și promovarea lor pentru dezvoltarea turismului pe aceste meleaguri.
Adaugă comentarii