Actualitate

Pe urmele strămoșilor romani. Proiect european pentru punerea în valoare a castrului și termelor de la Pietroasele

foto: revista Historia

Unul dintre cele mai valoroase situri arheologice din țară ar putea fi reabilitat cu bani europeni. Cel puțin asta este intenția autorităților buzoiene, care și-au propus să obțină o finanțare europeană pentru punerea în valoare a Castrului roman și termelor de la Pietroasele.

Un prin pas a fost făcut de Consiliul Județean Buzău, care a adoptat o hotărâre ce prevede trecerea terenului și clădirilor ce fac parte din situl arheologic din patrimoniul Ministerului Culturii în cel al județului Buzău.

Este un pas strict procedural, care va fi urmat și de alții, astfel încât Consiliul Județean să poată demara proiectul.

”După aceea se va da o Hotărâre de Guvern pentru a rezolva această problemă, ca să putem accesa fonduri europene. Vom putea pune în sfârșit în valoare tot ce este acolo, descoperirile care s-au făcut, istoria poporului român și istoria acestor locuri, a ceea ce s-a întâmplat în județul Buzău și putem să redăm oamenilor din zonă și turiștilor care vin acele terme, să le punem cât mai bine în valoare”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Preluarea se referă în primul rând la descoperirile arheologice făcute în anul 2009. Atunci, cu ocazia lucrărilor de asfaltare la Drumul Vinului, au fost descoperite sub un pod vestigii ale băilor romane din cadrul castrului. Acestea au intrat în conservare, fără a fi puse însă în valoare. De altfel, situația a fost semnalată și de turiștii care au ajuns ulterior în zonă.

”Nu mai este cine știe ce! Ce vedeți în poze cam asta este! Din păcate nu merita drumul pana acolo decât dacă ai chef de o plimbare pe drumul vinului!”, se arată în recenzia făcută de un turist pe un site de specialitate. (Mai multe recenzii găsiți aici)

Președintele C.J. Buzău se arată optimist cu privire la obținerea finanțării și spune că, odată reabilitat castrul roman, numărul turiștilor va crește considerabil. Pentru asta, vor fi nu doar lucrări de restaurare și reabilitare, ci și de realizare a căilor de acces.

”Va fi un proiect european, cu siguranță va primi finanțare. Vor fi reabilitate clădirile respective, care sunt cumpărate, unele, din domeniul privat, vor fi făcute căile de acces, pentru ca turiștii să ajungă cât mai ușor. Și, bineînțeles, lucrările de restaurare, la care vor lua parte și echipe de arheologi și specialiști”.

Castrul roman de la Pietroasele, care include și termele, adică băi termale romane, a fost descoperit în urmă cu aproape o jumătate de secol. Potrivit specialiștilor, ansamblul respectiv ar data din anii 300, de pe vremea împăratului Constantin cel Mare.