Actualitate

Pediatria, plină cu copii cu gripă. Medicii cer înființarea unui centru de evaluare

Situație îngrijorătoare la Pediatria Spitalului Județean Buzău. Secția este aproape plină și zilnic ajung la spital copii cu afecțiuni care necesită internare. Așa se face că în prezent aproape toate paturile sunt ocupate, cei mai mulți copii fiind diagnosticați cu gripă.

În ultimele săptămâni, cazurile de viroze sau gripă au trimis la Spitalul Județean Buzău din ce în ce mai mulți copii. Copii de câteva luni sau 1 -2 ani sunt aduși zilnic la spital cu febră foarte ridicată, vărsături și alte simptome grave. Au fost zile în care la Urgențe au fost și 100 de prezentări, mulți dintre pacienți având nevoie de internare ținând cont de vârsta fragedă și riscul de complicații.


Șefa Secției Pediatrie Spitalul Județean Buzău, dr. Gina Anica

Numărul mare de pacienți, dar și afecțiunile cu care sunt diagnosticați, cele mai mult putându-se transmite de la un copil la altul cu rapiditate, provoacă îngrijorare. În cazul în care copiii contractează mai multe virusuri în același timp, starea lor de sănătate se poate agrava semnificativ.

Medicul pediatru Gina Anica

Medicii pediatri sunt suprasolicitați și spun că gestionează din ce în ce mai greu situația. O soluție ar fi, spun medicii, înființarea unor centre de evaluare pediatrică.


Medicul pediatru Gina Anica

Răspunsul primit de medici nu este, însă, cel așteptat. Medicul epidemiolog șef al DSP Buzău, Carmen Scîntei, spune că lipsa medicilor specialiști face imposibilă înființarea unui astfel de centru.

“Am avut o videoconferință la care au participat toți șefii de secții de spitale și s-a stabilit clar că se va crea sector de îngrijire a copiilor 0-6 luni cu infecții respiratorii severe în secția de Chirurgie Infantilă, așa cum s-a propus de către noi. E adevărat că pentru medicii de acolo, pe care îi declar eroi la locul de muncă, este foarte greu. Dar, înființarea unor centre de evaluare ar face situația și mai dificilă pentru că și în acest centru este nevoie de medici specialiști pe care chiar nu avem de unde să-i luăm.”