Actualitate

(UPDATE) Percheziții la Policlinica 23 august. Cadre medicale suspectate de fapte de corupție

UPDATE 5: Între timp, cadrele medicale vizate de anchetă și-au chemat avocații la cabinet pentru a asista la percheziții.

UPDATE 4: Unul dintre medicii în cabinetul căruia au ajuns anchetatorii, dr. Valentin Coleașă, a ieșit pentru câteva minute din cabinet, însă a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

UPDATE 3: Anchetatorii continuă acțiunea demarată dimineață la cele 3 cabinete de expertiză medicală din Policlinica 23 august. Sunt în continuare în cabinetele vizate de anchetă, pentru verificări specifice.

UPDATE 2: La ora 12:00, forțele de ordine sunt în continuare prezente în incinta Policlinii 23 august. Jandarmii pot fi observați pe holurile clădirii. În același timp, celelalte cabinete medicale își desfășoară activitatea după programul obișnuit.

UPDATE 1: Potrivit informațiilor postate pe site-ul Casei Județene de Pensii, la nivelul Policlinii 23 august funcționează 3 cabinete de expertiză medicală, medicii care profesează aici fiind Valentin Coleașă, Valentina Ilie și Iolanda Mîndru.

Surse apropiate anchetei spun că percheziții au avut loc în toate cele 3 cabinete de expertiză medicală. Vizați ar fi atât medici, cât și asistente. Totul ar fi pornit de la mai multe plângeri împotriva cadrelor medicale ce ar fi fost primite încă de anul trecut. Aceleași surse spun că 15 persoane ar urma să fie audiate la Parchet, astăzi și mâine.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Au fost ample percheziții, marți dimineață, în municipiul Buzău. Procurorii și ofițerii anticorupție au descins la Policlinica N. Titulescu, dar și în alte locații. Au făcut percheziții în cabinetele de expertiză medicală, dar au verificat și mașinile și domiciliile unor medici și asistente ce ar fi acuzați de infracțiuni de corupție. Pentru moment, anchetatorii nu fac publice detalii despre anchetă, dar ar putea fi vorba despre posibile fraude legate de acordarea gradelor de invaliditate sau incapacitate de muncă, pe baza cărora o persoană poate ieși la pensie pe caz de boală ori poate fi încadrată într-un grad de handicap. Cert e că în urma perchezițiilor au fost ridicate mai documente, înscrisuri și bunuri materiale, fiind puse în executare și mai multe mandate de aducere. La momentul postării acestui material, suspecții sunt audiați la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

Iată ce transmit procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău:

“La data de 30.01.2024 procurorul specializat din cadrul Parchetului de pe langă Tribunalul Buzău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție (Serviciul Anchete, Serviciul Județean Anticorupție Buzău, Serviciul Județean Anticorupție Ialomița, Serviciul Județean Anticorupție Brăila și Serviciul Județean Anticorupție Galați) au desfășurat acte de urmărire penală și activități procedurale specifice privind punerea în executare a unor mandate de percheziție domiciliară la sediul Policlinicii 23 August din Mun. Buzău, unitate în incinta căruia funcționează cabinetele de expertiză medicală a muncii din cadrul Casei Județene de Pensii Buzău, precum și la domiciliile unor cadre medicale și asupra autovehiculelor utilizate de către acestea, în vederea probării activității infracționale ce se circumscrie în sfera infracțiunilor de corupție săvârșite de către medici specialiști de expertiză medicală a capacității de muncă, precum și de către asistente medicale ce deservesc cabinetele de expertiză. Totodată, s-a procedat la ridicarea de documente, înscrisuri, bunuri materiale și au fost puse în executare mandate de aducere privind persoanele implicate în activitatea infracțională.”