Actualitate

(Video) Spectaculoasele alunecări de teren de la Rătești: un mister dezlegat. Spațiul ar putea fi redat turiștilor

După 10 de la prăbușirea clădirilor complexului de la Rătești, vin răspunsurile care să deslușească misterul fenomenului produs în zilele de 14 și 15 mai 2014. O echipă de specialiști de la Geoparcul Ținutul Buzăului, reprezentanții Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului dar și specialiști cu aparatură de ultimă generație, inclusiv drone care să permită studii în interiorul clădirilor prăbușite, au început o analiză menită să arate ce s-a întâmplat la Rătești și mai ales dacă solul ar putea fi stabilizat și, în viitor, complexul redat, într-o oarecare măsură, turiștilor.

Răzvan Popa, geolog și managerul Geoparcului Ținutului Buzăului, a explicat la Focus Tv faptul că după primele măsurători făcute cu ajutorul tehnicii geofizice super avansate pot spune, cu exactitate, ce s-a întâmplat în urmă cu 10 ani la Rătești. Din păcate, a fost vorba despre o coincidență nefastă, o suprapunere a două fenomene care, spun specialiștii, s-au produs într-o zonă unde nimeni nu se aștepta.

”Este un tip special de alunecare de teren. A fost o ploaie foarte puternică și solul s-a saturat în apă. De fapt, ce avem sub sol, în partea de substrat geologic, este un strat de nisip poros în care apa se poate infiltra.  El s-a umplut cu apă foarte foarte mult, practic era saturat în apă, și exact în același timp a avut loc un cutremur.  Din cauza cutremurului, undeva jos în vale, a avut loc un fenomen care se numește o influență. Efectiv nisipul plin de apă a țâșnit într-o râpă. Apa, sub presiune, a spălat tot nisipul, a creat mai multe cavități și atunci clădirile s-au prăbușit. Iar jos în vale, unde a avut loc acest fenomen de spălare, a avut loc și o alunecare de teren”, a explicat Răzvan Popa, geolog și manager Geoparc Ținutul Buzăului.

Răzvan Popa, managerul Geoparcului Ținutul Buzăului, este de părere că solul s-ar fi reașezat, însă pentru a fi siguri de acest lucru echipa de specialiști va continua să monitorizeze toată zona, inclusiv clădirile, fiecare fisură, dar și solul de sub mănăstire.

La măsurători a participat și Florin Enache, arhitect. Acesta a descris complexul de la Rătești ca fiind ”un parc de scenografie” , iar imaginea lăsată în urma prăbușirii clădirilor „este o chestiune pe care dacă am vrea să ne-o imaginăm n-am putea să facem atât de spectaculos”.

”Este un monument istoric afectat de doi factori care sunt destul de rar întâlnit ca și fenomen și practic putem vedea fisuri, putem vedea niște lamele martor care ne pot arăta dacă de la momentul respectiv lucrurile s-au mai deplasat.

Însă ce e foarte interesant, este de văzut o urmă a unui monument istoric, niște ziduri cu fisuri specifice cutremurului cu niște diagonale, case contorsionate pentru că s-a produs o scufundare și faptul că ele au fost cumva diferit amplasate putem studia tot felul de deplasări la scară reală.

Este o chestiune pe care dacă am vrea să ne-o imaginăm n-am putea să facem atât de spectaculos. Pentru un nespecialist ar putea să pară niște case prăbușite abandonate, nesigure, pentru că deja au pereți mișcați”, a declarat Florin Enache, arhitect.

După ce vor încheia măsurătorile, specialiștii vor putea veni cu soluții pentru a evita, pe viitor, astfel de alunecări.

În plus, reprezentanții Geoparcului și-ar dori să transforme locul într-un spațiu de vizitare în aer liber, fapt care ar atrage turiștii, pe de o parte de a vedea un fenomen spectaculos, rar întâlnit, și pe de alta, zona extrem de frumoasă și încărcată de istorie.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian