Actualitate

Pericolul de pe marginea drumului! Ciuperci, vândute la găleată, fără niciun control al calității. Zeci de oameni au ajuns la UPU, unul a rămas internat la ATI

Alertă la Direcția de Sănătate Publică Buzău după ce zeci de persoane au ajuns, în ultima săptămână, la Unitatea de Primiri Urgențe cu intoxicație provocată de consumul de ciuperci proaspete. Primii pacienți s-au prezentat la Spitalul Județean pe 4 octombrie, iar până astăzi numărul lor a ajuns deja la 20, cele mai multe fiind persoane cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani. Din fericire, majoritatea pacienților au scăpat fără complicații, cu excepția unui bărbat, bolnav cronic și cu anemie, care a rămas, sub supraveghere , la Terapie Intensivă.

Adriana Bunilă, purtător cuvânt Spitalul Județean Buzău

Imediat cum au fost alertați, inspectorii de la DSP au început cercetările pentru a afla sursa de proveniență a ciupercilor dăunătoare.

Cu alte cuvinte, un pericol pentru sănătatea populației care nu este stopat de nimeni. Direcția de Sănătate Publică anunță că au fost trimise adrese scrise către toate primăriile din județ, unitățile medicale, Direcția Agricolă și Oficiul Fitosanitar Buzău. Însă, cel puțin până astăzi, nu pare să fie luată nicio măsură reală de control și eliminare a acestor comercianți ambulanți.

Tocmai pentru a arăta cât de ușor se vinde orice pe marginea drumului, am pornit pe DN10, șosea cunoscută drept patria acestor persoane care trăiesc din produsele sezoniere vândute trecătorilor. Prima oprire la Unguriu. Aici, un bărbat și o femeie au zeci de găleți înșirate aproape de șosea. Un kilogram de ghebe se vinde cu 30 de lei, iar cei doi garantează că sunt sănătoase. 

Tot de la cei doi aflăm că ciupercile vândute pe marginea drumului sunt adunate din pădurile de la Gura Teghii și Siriu, dar și că sunt foarte multe persoane care în această perioadă adună ciuperci pentru a le vinde șoferilor care tranzitează DN10.

Ne continuăm drumul și în zona Măgura găsim alte două persoane. De această data, nu suntem primiți cu aceeași deschidere. Nu vor să vorbească.

Nu ne dăm bătuți și ajungem la Ciuta unde întâlnim mai multe femei cu copii. Imediat ce ne-am apropiat și au văzut camera de filmat, comercianții de ocazie au luat-o la fugă prin pădure.  O singură femeie rămâne, și cu fața acoperită, ne spune că își cunoaște marfa.

La câțiva metri distanță, alte doamne cer insistent să nu le filmăm la fața însă sunt dornice să explice că marfa lor este una de calitate.

Explicațiile oferite nouă sunt de altfel și cele care îi conving pe unii dintre trecători să cumpere ciupercile vândute la găleți. Sunt cei care, la rândul lor, sunt convinși că pot deosebi cu ușurință ciupercile comestibile de cele otrăvitoare.

Specialiștii însă îl contrazic.

”Testele populare de identificare a ciupercilor toxice, respectiv culoarea locurilor de tăietură și ruptură sau apăsare cu degetul, mirosul, gustul, culoarea modificată prin fierbere împreună cu ceapă sau o linguriță de argint nu sunt dovezi sigure dacă sunt comestibile sau otrăvitoare”, explică reprezentanții DSP.

Anul acesta chiar și ciupercile cunoscute ca fiind bune de mâncat pot fi dăunătoare.

Pe lângă ciupercile comestibile se cunosc și cel puţin 50 de specii toxice, maximul de incidenţă al intoxicaţiilor înregistrându-se în perioada iulie-septembrie.

”Pentru foarte multe ciuperci comestibile există specii pereche, foarte asemănătoare, otrăvitoare. De multe ori este imposibil să le deosebești din ochi, mai ales că ciupercile își schimbă culoarea și chiar forma în funcție de natura solului pe care cresc și de alte condiții. Sunt cazuri în care verdictul poate fi dat numai după vizualizarea sporilor la microscop”, informează DSP.

Din păcate, intoxicația cu ciuperci poate avea urmări dintre cele mai grave, putând să se ajungă și la deces.

În general, intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin:

  • tulburări digestive: greţuri, vărsături, epigastralgii (dureri de stomac), diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatică ;
  • tulburări neurosenzoriale: mioză (micşorarea pupilelor) sau midriază (dilatarea pupilelor), agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă;
  • tulburări cardiovasculare: bradicardie sau tahicardie, hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială;
  • tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici;
  • tulburări renale: insuficienţă renală funcţională şi/sau organică;
  • simptome generale: frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau dimpotrivă hipersecreţie salivară şi renală

Aceste simptome pot apărea în maxim 6 ore de la consumul ciupercilor otrăvitoare, caz în care cel mai bine ar fi ca persoana respective să sune la 112.

”Prezentarea de urgenţă la medic este obligatorie în cazul apariţiei simptomelor menţionate, ţinându-se cont că apariţia simptomelor la interval mai mare de 6 ore de la consum are prognostic grav, iar tulburările digestive frecvent prezente, au consecinţe mai importante la copilul mic şi vârstnic”, informează DSP.

În concluzie, cei care iubesc să consume ciuperci este indicat să le aleagă pe cele de cultură, provenite din unităţi autorizate şi / sau însoţite de certificate de calitate.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian