Actualitate

Pericolul din școli și grădinițe odată cu revenirea copiilor în bănci. Apelul medicilor

S-a terminat vacanța de Paști, elevii au revenit în bănci. Urmează 6 săptămâni de cursuri, săptămâni în care toate școlile și grădinițele vor fi deschise. Pe lângă activitatea didactică obișnuită, revenirea copiilor în colectivitate presupune și o vigilență sporită din partea cadrelor didactice, medicilor școlari dar și din partea părinților. Deși în școlile din Buzău nu mai sunt cazuri de coronavirus, pandemia nu s-a încheiat. În plus, în această perioadă, medicii pediatri sunt în alertă din cauza hepatitei cu cauză necunoscută. Astfel de suspiciuni au apărut și în țara noastră, așa că prevenția este cuvântul de ordine în această perioadă.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Buzău face un apel către părinți să nu își trimită copiii la școală sau la grădiniță dacă prezintă simptome de boală.

“Eu fac un apel către părinți pentru a avea grijă ca elevii să nu fie trimiși în unitățile de învățământ cu simptome de boală până când nu sunt văzuți de un cadru medical astfel încât în școli să avem copii sănătoși. Este responsabilitatea noastră în primul rând, ca părinți, să trimitem copiii sănătoși într-o colectivitate”, a precizat inspectorul școlar general Daniela Palcău.

Același apel vine și de la medici, îngrijorați în această perioadă de riscul transmiterii bolilor în colectivitate, inclusiv al hepatitei. Specialiștii le transmit părinților să își monitorizeze cu maximă atenție copilul, pentru a sesiza din timp orice schimbare în starea de sănătate a acestuia.

“Primul lucru care ar trebui făcut ar fi ca părintele să fie foarte vigilent. Fiecare părinte își cunoaște foarte bine propriul copil. Îl observă când este mai apatic, când este somnolent, când are probleme digestive. Ar trebui să fie semne pe care părintele să le observe și a trebui să își pună semne de întrebare,  i se declanșează un semnal de alarmă. Următorul pas este să se prezinte la medicul de familie iar acesta, dacă va considera că este nevoie, îl va trimite mai departe către Pediatrie sau Boli Infecțioase. Primul pas ar fi ca copilul să nu ajungă în colectivitate pentru a minimiza riscul de transmitere”, a declarat, la Focus Tv, medicul epidemiolog Janina Lazăr.

De asemenea, foarte important este ca cel mic să fie învățat ca în pauza mare, înainte de a lua masa, să se spele foarte bine pe mâini cu apă și săpun. Responsabilitatea pentru evitarea răspândirii virusurilor în colectivitate aparține și reprezentanților unităților de învățământ.

“Dacă în această perioadă copilul ajunge la grădiniță sau la școală este indicat ca înainte să consume pachețelul, copilul să se igienizeze pe mâini, nu cu șervețele sau dezinfectant, ci să se spele pe mâini cu apă și săpun. Nu încurajăm cosumarea alientelor de la un copil la altul, sau să bea lichide din același recipient. De asemenea, este nevoie de o aerisire corespunzătoate a sălilor, o igienă corespunzătoare a suprafețelor de lucru și a obiectelor folosite în comun de copii și adulți, cu produse folosite în curățenia curentă, avizate de MS, să aibă proprietăți de distrugere a virusurilor, bacteriilor, paraziților.”

Autorul știrilor

Elena Petre

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • “Duamnele” de la Inspectorat și de la DSP ar fi mai bine sa facă controale în scoli, în loc sa dea recomandări cu caracter general de pe scaunele călduțe pe care le ocupa.
    Ar fi, astfel, poate surprinse ca sunt scoli, în municipiu chiar, unde săpunul din bai lipsește cu desăvârșire- vezi faimoasa Școala 11- în ciuda apelurilor disperate ale părinților și ale cadrelor didactice. Nepăsarea este mare (ca să fiu elegant în exprimare) atunci când știi ca, la data fixa, îți întra salariul în cont, indiferent de ce faci…..sau nu.
    Cat despre responsabilitatea unor părinți din România ….ei iată cum ajungem sa dezbatem teme filosofice complexe de la Heidegger încoace…
    Formele fără fond, stimabililor, formele fără fond…