Actualitate

Pesta porcină africană bate în retragere. O nouă amenințare pentru efectivele de porcine, la orizont

Pesta porcină a făcut ravagii în județul Buzău, vara aceasta. Peste 28.000 de animale au fost sacrificate în fermele și gospodăriile în care a pătruns virusul. În ultimele săptămâni, însă, situația s-a îmbunătățit semnificativ. Numărul focarelor a scăzut și dacă trendul se va menține, la finele acestei luni, Buzăul ar putea avea toate focarele stinse. În județul Buzău, în prezent, sunt active 14 focare de pestă porcină.

„Pe raza județului Buzău evoluează 14 focare de pestă porcină africană, dintre care 2 sunt în exploatații comerciale și 12 se găsesc în exploatații non-profesionale, de pe raza localităților Glodeanu-Siliștea, Boldu, Ziduri și Bălăceanu”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSV Buzău, Iulian Moca.

Specialiștii speră ca evoluția din ultimele săptămâni să se mențină și să nu mai apară cazuri noi de pestă. Astfel, luna aceasta ar putea fi stinse toate focarele de boală ceea ce va permite autorităților să ridice toate restricțiile impuse în localitățile buzoiene din cauza virusului.

„Vineri, 14 ianuarie, au fost închise 2 focare pe raza localității Padina. Dacă situația epidemiologică nu se schimbă până la sfârșitul lunii ianuarie for fi închise marea majoritate a focarelor, respectiv va rămâne activ 1 sau 2 focare active pe raza județului Buzău. Acestea sunt estimate să fie închise pe data de 24, respectiv 29 ianuarie. Practic, se vor ridica toate restricțiile legate de pesta porcină africană în ceea ce privește circulația porcilor pe raza județului Buzău.”

La nivelul județului, virusul pestei porcine a ucis 28.747 de suine crescute în ferme și gospodării.

Între timp, oamenii de știință din Franța trag semnale de alarmă cu privire la o nouă bacterie care se răspândește în efectivele de porci mistreți. Bacteria este o mutație nouă, formată din două tulpini de E. coli. Virusul nu este transmisibil la om, însă poate fi transmis la porcii din ferme, iar infectarea poate fi fatală pentru suine.