Actualitate Agricultura acum

Românii, cei mai mari iubitori de animale de companie din Europa. Ce animale mai cresc buzoienii

Românii sunt cei mai mari iubitori ai animalelor de companie. O arată un studiu potrivit căruia țara noastră ocupă primul loc la nivel european după numărul gospodăriilor în care se găsește cel puțin un câine sau o pisică. Însă, dragostea față de animale o regăsim și în gospodăriile din mediul rural unde, în ciuda scăderilor înregistrate în ultimii ani la nivel național, încă mai sunt cai, bovine , ovine și păsări. Un exemplu este județul Buzău unde încă mai sunt țărani care au curțile pline de animale.

Efectivele de animale crescute în gospodăriile oamenilor este în continuă scădere, însă mai sunt și gospodari care nu au renunțat la această obicei. Buzăul este un județ în care încă se găsește un efectiv important de animale, iar cele mai multe dintre ele sunt ovine. De altfel, Buzăul se numără printre primele 10 județe din țară cu cel mai mare efctiv de ovine, dar nu este de neglijat nici numărul de porcine, chiar dacă cifrele arată că efectivul este la jumătate față de numărul ovinelor.

” În județul Buzău, la finalul anului 2021, efective de animale erau bovine: 50 904 capete, din care vaci 28 763, porcine: 125 691 capete, din care scroafe 3 928, ovine: 276 008 capete, din care oi 50 265, caprine: 50 457 capete, din care capre 10 940, păsări:18 123 338 , cabaline: 9 950 capete, iepuri: 4 408 capete”, a spus directorul DADR Buzău, Cosmin Florea.

Un loc în top trei la nivel național îl aduce Buzăului efectivul de albine. Mai exact, în județul Buzău sunt înregistrate aproape 94.000 de familii de albine.

Și dacă la creșterea acestor animale România înregistrează scăderi atunci când vine vorba despre animalele de companie țara noastră este campioană. Potrivit unui studiu, în aproape jumătate dintre gospodăriile din țara noastră există cel puțin o pisică. Mai exact,  în 47% dintre acestea, procent care plasează România direct pe primul loc la nivel european, după Lituania și Ungaria, iar pe ultimul loc e Spania, cu cel puțin o pisică în doar 11% dintre locuințe. Pe de altă parte, în 42% dintre locuințele din România există cel puțin un cățel, astfel că suntem pe primul loc în Europa cu cele mai multe gospodării în care există un câine, la egalitate cu Polonia.