Actualitate

Pesta porcină africană se răspândeşte cu repeziciune. 9 focare active, în tot județul. Lista localităților unde bântuie virusul ucigător de animale

Pesta porcină africană se răspândește cu repeziciune. În județul Buzău, numărul focarelor active a ajuns la 9. Toate aceste focare au fost descoperite în gospodării, nefiind afectate până la acest moment exploatații comerciale.

Cazuri de pestă porcină se înregistrează, la această oră, în localitățile Vintileanca, Breaza, Cozieni, la Pogoanele, la Căldărăști, Vernești, Heliade Rădulescu și Săgeata.

”Aceste focare au fost depistate în urma notificării proprietarilor cu privire la faptul că animalele prezintă semne care pot fi atribuite pestei porcine, cum ar fi că nu mai mănâncă, nu mai beau apă. Au fost anunţaţi medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi. Aceştia au ajuns la faţa locului, au pus animalele sub observaţie, au fost efectuate tratamente profilactice, iar în urma tratamentelor, starea lor de sănătate nu s-a îmbunătăţit. Prin urmare, a fost anunţată Direcţia Sanitar Veterinară, care în urma anchetei de la faţa locului a luat decizia eutanasierii sau uciderii şi, ulterior, distrugerea prin incinerare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

În cele 9 focare de pestă porcină africană au fost afectate până acum 53 de suine. 6 au fost găsite decedate de medicii veterinari chemați de crescători atunci când au constatat că animalele nu mai beau apă și nu mai mănâncă iar 47 au fost eutanasiate ulterior. Medicii sanitar veterinar spun că numărul cazurilor de pestă a crescut, cel mai probabil, pentru că gospodarii cumpără animalele din locuri neautorizate și fără a înștiința autoritățile. Cel mai probabil, astfel a ajuns să circule virusul pestei porcine într-un număr atât de mare de localități. In acest context, autoritățile fac apel la gospodarii din județul Buzău să cumpere porci în condiții legale, cu o stare de sănătate certificată de documente

”Facem un apel pe această cale ca să cumpere porci numai din exploataţii sanitar veterinare, a căror stare de sănătate este examinată, certificată de un medic veterinar de liberă practică împuternicit. Să nu cumpere de la persoane necunoscute ale căror animale nu sunt atestate de un medic veterinar şi pot pune în pericol atât animalele din exploataţiile unde sunt cumpărate animalele, cât şi întreaga localitate.”, a mai spus Moca.

La nivelul întregii țări sunt active în acest moment 300 de focare de pestă porcină africană, dintre care 8 sunt în exploatații comerciale.  Sunt afectate în toate aceste focare aproape 140 de mii de porcine.